Nieuws

Posttraumatische stress

By: | Tags: , , , , , , | Comments: 0 | juni 23rd, 2015

PTSS

Een aardbeving in Nepal. Oorlog in Syrië. Demonstraties in Egypte. Geweld in Congo.

Het lijkt wel of er geen plek op de wereld meer is waar je veilig kunt wonen. Zelfs onze nabije buren in Frankrijk werden eerder dit jaar opgeschrikt door geweld en gevaar. Wanneer je in een onveilig gebied woont kun je last krijgen van een posttraumatische stress en angstklachten. Dit kan vervolgens leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Maar wat is een posttraumatische stressstoornis? En hoe is het om als expat in een onrustig land te leven?

Posttraumatische stress

Leven in een onrustig gebied, of het nu gaat om natuurgeweld of oorlog, kan de nodige spanning met zich meebrengen. Wanneer je persoonlijk blootgesteld wordt aan een ernstige stressgevende situatie kun je last krijgen van posttraumatische stress. Dit kan gebeuren wanneer je wordt blootgesteld aan een levensbedreigende situatie, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de fysieke integriteit.
Voorbeelden van dergelijke situaties zijn:
– blootstelling aan agressie of bedreigingen (bijvoorbeeld overvallen, berovingen of martelingen)
– oorlogen en gewapende conflicten
– verkrachting of seksueel misbruik
– natuurrampen (bijvoorbeeld overstromingen, aardbevingen of vuurgevaar)

Symptomen posttraumatische stressstoornis

Symptomen van PTSS zijn onder andere: herbelevingen aan de gebeurtenis, slaapstoornissen, spanningen en prikkelbaarheid. Je spreekt van een posttraumatische stresstoornis wanneer de klachten langer dan een maand aanhouden. Een psycholoog kan de diagnose posttraumatische stresstoornis stellen.

Behandeling PTSS

PTSS kan goed behandeld worden met online therapie. Hoe dit in zijn werk gaat lees je hier. Misschien heb je zelf een heftige ervaring achter de rug en ben je benieuwd hoe anderen dit ervaren. Aeffectivity-psycholoog Wilko deelt zijn ervaring van het meemaken van de aardbeving in Nepal in zijn blog.

Wil je meer informatie over PTSS of herken je de symptomen bij jezelf? Neem dan hier contact met ons op.