Angststoornissen

We spreken van een angststoornis wanneer gevoelens van angst langer dan normaal aanhouden. Iedereen heeft wel eens angstklachten of heeft zich bang gevoeld, dat is een normale emotie. Angst is een emotie die ontstaat als er gevaar dreigt en de angstgevoelens helpen je om alert te zijn en adequaat te reageren. In veel gevallen zijn de angstklachten van korte duur en gaan vanzelf weg als de angst oproepende situatie voorbij is. Toch komt het regelmatig voor dat de angstige gevoelens lang aanhouden.

Paniekstoornis

Bij een paniekstoornis zijn lichamelijke klachten meestal een onderdeel van de angst. Duizeligheid, wazig zien, een verdoofd gevoel of tintelen van armen en vingers, stijve of bijna verlamde spieren, hartkloppingen en kortademigheid zijn daar voorbeelden van. Als je dit soort lichamelijke sensaties hebt, dan kunnen deze leiden tot het idee flauw te vallen, dood te gaan of krankzinnig te worden. Heb jij deze gevoelens zonder te weten waar het vandaan komt? Lees dan hier verder over de paniekstoornis.

Sociale angststoornis

Wanneer je last hebt van sociale angst ben je bang voor situaties waarin je kritisch beoordeeld kunt worden door anderen of bang bent jezelf belachelijk te maken. Je bent bang om bijvoorbeeld te blozen, te trillen of te gaan zweten. De angst en het vermijden van sociale situaties belemmeren je sterk in het doen van de dagelijkse dingen, bijvoorbeeld je werk en in al die activiteiten waarbij je contact hebt met andere mensen. Wil je meer weten over een sociale angststoornis? Klik dan hier voor meer informatie.

Fobieën

Bij een fobie heb je een duidelijke angst die niet weggaat, die overdreven en niet logisch is. De angst komt door een voorwerp of een situatie, bijvoorbeeld vliegen, hoogtes, dieren, een injectie krijgen, bloed zien. Het kan ook zijn dat je bang wordt alleen al bij de gedachte aan het voorwerp of de situatie. Vroeger werd de specifieke fobie ook wel enkelvoudige fobie genoemd. Lees hier meer over fobieën.

Gegeneraliseerde angststoornis

Wanneer je last hebt van een piekerstoornis ben je de hele tijd angstig en bezorgd over alledaagse dingen. Je hebt moeite deze zorgen en angsten onder controle te houden. Een verschil met andere angststoornissen is dat de angst de hele tijd aanwezig is en niet komt door een bepaalde situatie. Benieuwd of jij een piekerstoornis hebt? Klik hier voor meer informatie.

Overige angststoornissen

Iedereen heeft wel eens last van angstige gevoelens, dat is een normale emotie. Angst is een emotie die ontstaat als er gevaar dreigt en de angstige gevoelens helpen je om alert te zijn en adequaat te reageren. In veel gevallen zijn de angstklachten van korte duur en gaan ze vanzelf weer weg. Toch kan het zijn dat de klachten langer aanhouden. In dat geval is er misschien sprake van een angststoornis. Voor meer informatie over verschillende angststoornissen, klik hier.

Heb of herken je klachten?