Emigratie naar Duitsland

jan 20, 2021 | Blog, Emigratie/expats

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht. Het was immers niet de eerste keer dat ze naar een ander land verhuisden. Maar dat Duitsland toch ook echt beduidend anders is dan Nederland heeft hun (positief) verrast.

Settelen in Frankfurt

Toen een verhuizing ter sprake kwam wegens het werk van Rob was zowel de reactie van Anneke als van hun 3 kinderen (17, 15, 11) positief. Ze vonden het jammer om New York te moeten gaan verlaten, maar zagen ook voordelen van het verhuizen naar Frankfurt. Het idee dichter bij familie in Nederland te zitten sprak hen wel aan. Daarnaast zien ze het settelen in een nieuw land als een avontuur. De drie kinderen zijn dan ook al snel gesetteld. Ze gaan naar de internationale school. De school begint voor ‘nieuwe’ kinderen een week eerder zodat ze elkaar al kunnen leren kennen, voordat ze in de eerste week van school op kamp gaan. Er worden veel activiteiten zowel voor kinderen, ouders als gezinnen georganiseerd. Tevens wordt er ook Nederlandse les gegeven. Daarnaast onderneemt het gezin via Taunus4Dutchies (een website en zeer actieve goep op Faceboek) diverse activiteiten. Het is een plek waar je, naast contacten, ook je vragen kan stellen over alle zaken die bij een emigratie naar dit grote land komen kijken.

De Duitse taal machtig worden

In het contact met buurt en dorpsgenoten werd al snel duidelijk dat het Duits aangeleerd op de middelbare school onvoldoende is om je kenbaar te maken en om sociale contacten op te bouwen. Daarbij maken ze in de Duitse taal veel gebruik van beeldspraak. In musea komt het niet zelden voor dat audiotours alleen in het Duits beschikbaar zijn en niet iedereen spreekt goed Engels. Anneke heeft er dan ook voor gekozen om tweemaal een intensieve cursus te doen van vier weken om de taal beter onder de knie te krijgen. Dit heeft haar enorm geholpen en raadt ze dan ook iedereen aan die zou willen emigreren naar Duitsland. En hoewel ze de snelle en gevatte grapjes van haar Duitse vriendinnen nog niet altijd kan volgen, merkt ze wel dat het goed spreken van de taal er aan bijdraagt dat ze zich meer thuis voelt. Op de vraag waarom het wonen in Duitsland haar zo goed bevalt, zegt Anneke volmondig: “De mooie natuur op steenworp afstand”. Het gezin wandelt en fietst veel en trekt er in de weekenden graag op uit. Wel zijn er elektrische fietsen aangeschaft gezien het toch vrij heuvelachtig is! Natuurlijk vallen er ook dingen tegen. Zo had Anneke nooit verwacht dat Duitsland qua digitalisering zo achter zou lopen. Zo hebben veel bedrijven geen website. Dus waar ze gewend was ‘het wel even op te zoeken en te regelen op internet’, moesten er nu vaak diverse telefoontjes worden gepleegd. “En o ja, er is geen ‘press 2 for English’ in het telefoonmenu”, zegt Anneke lachend. Afsluiten van verzekeringen, abonnementen en contract met energiemaatschappijen, alles gaat per telefoon in plaats van internet. Daarnaast wordt er standaard met cash geld betaald, credit cards worden vaak niet geaccepteerd. Doordat er een slechte internet- en telefoonverbinding is in de meeste gebieden, kan pinnen vaak ook niet.

Cultuurshock; waarom emigreren naar Duitsland?

De grootse cultuurschok voor haar is de directheid van de Duitsers. Zeker na een aantal jaren in de USA te hebben gewoond, waar contacten per definitie beginnen met chit chat, introductie en uitwisseling van beleefdheden. In eerste instantie ervoer ze de directheid dan ook als onvriendelijk. Maar dat is het zeker niet, aldus Anneke. De communicatie is vaak informatief, kort en bondig. Ze komen afspraken na en ze doen wat ze zeggen. Als je zegt: ’We komen een keertje eten’, wordt dit ook echt van je verwacht! Duitsland heeft een veelvoud aan leuke historische stadjes en heeft veel horeca en terrasjes die vaak zeer drukbezocht worden. Dat geeft een gezellige uitstraling. Daarbij wordt er veel georganiseerd; markten, museumnachten en bijvoorbeeld kermissen. Weer of geen weer, mensen komen hierop af en zitten gezamenlijk aan lange tafels onder warmtestralers en fleecedekens. Dat is ontzettend gezellig! Als belangrijkste tip voor mensen die op het punt staan te kiezen voor een emigratie naar Duitsland, geeft Anneke aan dat het cruciaal is om de taal te spreken. Tevens dat je je verdiept in de cultuur. Dat je niet denkt ’Duitsland dat kennen we wel want het lijkt op Nederland, want het is toch echt anders’. Anneke en haar gezin voelen zich inmiddels thuis in Duitsland. Wat de toekomst gaat brengen weet ze niet precies. Ze staan altijd open voor nieuwe avonturen!   Tekst: Jorien Denie – v.d. Bosch Jorien Denie verhuisde in 2015 met haar gezin (man en 3 kinderen ) naar een suburb van New York. Ze werkt als GZ-psycholoog voor Aeffectivity therapy + coaching (www.aeffectivity.com) en Sobriety Online (www.sobrietyonline.nl)

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

Op een dag in 2018 realiseerde Andrew Legierse (33 jaar) zich dat hij door veranderende werkomstandigheden bij zijn werkgever meer dagen in Londen doorbracht dan in zijn eigen huis in Amsterdam of zijn werkplek in Utrecht.