Dwangstoornissen

Wat kun je zelf doen bij een dwangstoornis en hoe kan je omgeving je helpen?

Nadat de diagnose obsessieve-compulsieve stoornis is gesteld door de huisarts of een psycholoog, kun je op zoek gaan naar hulp bij een dwangstoornis. Bij dwangklachten is het slim om zo snel mogelijk met een therapie te starten, nadat je klachten terugkerend hebben plaatsgevonden. Een psychologische behandeling voor je klachten kan een goede stap zijn om van je dwangstoornis af te komen. Lees hier verder wat de hulp bij een dwangstoornis bij Aeffectivity kan inhouden. Naast het zoeken van hulp bij een dwangstoornis, kun je zelf ook verschillende dingen doen. Ook je omgeving kan jou helpen.

Wat kun je zelf doen?

Een dwangstoornis of obsessieve-compulsieve stoornis heeft veel invloed op het dagelijks leven. Veel mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis vinden dat hun gezondheid en hun welzijn zeer slecht zijn. Mensen met een obsessief-compulsieve stoornis functioneren slechter, vooral op het sociale vlak. Voor werk en school heeft dit grote gevolgen.

 

    • Zorg dat je genoeg weet over de dwangstoornis. Zorg er ook voor dat mensen die voor jou belangrijk zijn er genoeg over weten.
    • Je moet weliswaar zelf je dwangstoornis aanpakken, maar vrienden, familie en hulpverleners kunnen je daar goed bij helpen. Vraag aan anderen hulp bij een dwangstoornis.
    • Neem de tijd om met je behandelaar, familie en vrienden uit te zoeken hoe om te gaan met je dwangstoornis. Zeker als die voorkomt in veel verschillende situaties kan je dat in je dagelijkse leven nogal belemmeren. Neem niet te veel hooi op je vork in werk en sociale activiteiten.
    • Zorg voor structuur in je dagen. Soms geeft de behandeling die al en anders kan dat door sport of (vrijwilligers)werk.
    • Veel mensen schrikken van iemand met psychische klachten en reageren afwijzend. Bepaal daarom zelf wat je wel en niet vertelt en aan wie. Vertel oppervlakkige kennissen een beperkte versie en reserveer het complete verhaal voor mensen die dichtbij staan. De beste hulp bij een dwangstoornis krijg je vaak van mensen die belangrijk voor je zijn.

Wat kan je omgeving doen?

Je kunt onderstaande tekst aan een partner of familielid laten lezen.

“Voor de gezinsleden zijn mensen met obsessieve-compulsieve stoornis een zware belasting, vooral als ze een was- of poetsdwang hebben. In dat geval eisen ze dat de gezinsleden ook bepaalde gaan dingen doen, juist niet doen of uit de weg gaan. Vaak gaan huisgenoten hun sociale activiteiten verminderen, bijvoorbeeld minder mensen thuis uitnodigen, omdat die het huis anders besmetten. Daar komen vaak nog praktische taken bij die worden overgenomen van de persoon met de dwangstoornis.”

    • Zorg dat je genoeg weet over de dwangstoornis en de mogelijke gevolgen.
    • Vraag waar je iemand wel en niet bij kunt helpen. Soms moet je betrokken zijn, soms is het goed om juist afstand te nemen. Bespreek met de persoon in kwestie waar je grenzen liggen. Neem niet alles over.
    • Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan en te leren omgaan met de situatie. Vraag actief naar de inhoud van therapie of de hulp bij een dwangstoornis die de persoon in kwestie ontvangt.
    • Doe je eigen dingen en doe die dingen die plezier en ontspanning geven. Dit voorkomt dat jezelf overbelast raakt.
    • Zorg ervoor dat je zelf je hart kunt luchten bij enkele mensen in je omgeving. Houd ook contact met mensen buiten het gezin.
    • Zoek indien nodig mensen in vergelijkbare situaties, bijvoorbeeld via stichting Labyrint/In Perspectief.

Heb of herken je klachten?