Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Er wordt gezegd dat we ‘het nieuwe normaal’ moeten zien te omarmen, maar dat is niet echt makkelijk. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren. Gegeneraliseerde angst tijdens Corona is een ingewikkeld woord voor piekeren tijdens Corona. Ook al is er steeds meer onderzoek gaande naar COVID-19, er is nog steeds veel wat we niet over het virus weten. Het is dan ook een normale reactie om bezorgd te zijn, te piekeren over de impact van het virus en de verspreiding ervan. Maar wat als piekeren de overhand gaat nemen?

Overmatig piekeren over COVID-19

In situaties waarin stress toeneemt zie je vaak dat men meer gedachten krijgt die niet helpend zijn, zoals negatieve voorspellingen, focussen op negatieve zaken, ‘worst-case scenario’s’ doorlopen of pessimistisch zijn. Het is logisch dat deze gedachten zich ontwikkelen. Angst en piekeren zijn normale natuurlijke reacties wanneer je te maken krijgt met dreigend gevaar. Je zorgen maken kan ertoe leiden dat je uiteindelijk de keuze maakt je anders te gaan gedragen, voorzorgsmaatregelen neemt en risico vermijdt. Echter overmatig piekeren leidt ertoe dat je met name ‘in je hoofd blijft zitten’ en leidt vaak niet tot acties. Indien dit langere tijd aanhoudt kan er een piekerstoornis ontwikkelen. Dit wordt ook wel gegeneraliseerde angststoornis genoemd.

Tips om piekeren te beperken

Wat kan je doen om het piekeren in tijden van COVID-19 te beperken:

  • Kijk niet te veel Covid-nieuws. Zorg dat je op de hoogte bent van de richtlijnen en de do’s en don’ts maar zorg dat je niet overmatig veel nieuws tot je neemt
  • Bedenk waar je wel invloed op hebt
  • Hou dagstructuur: sta elke dag rond dezelfde tijd op, ga op gezette tijden naar bed en probeer structuur aan te brengen in de dag. Het vasthouden aan routines geeft vaak een gevoel van veiligheid en controle
  • Doe plezierige dingen: ga naar buiten, heb contact met mensen (natuurlijk volgens de richtlijnen), doe dingen die je leuk vindt en/of waar je normaal niet aan toekomt
  • Beperk je piekertijd: voor sommige mensen werkt het om het piekeren te begrenzen door een piekertijd in te stellen (bijvoorbeeld een half uur) waarin ze met volle aandacht piekeren. Het is niet aan te raden om dit te doen voordat je naar bed toe gaat
  • Zorg voor ontspanning: kijk wat voor jou werkt om te ontspannen en zorg dat je hier dagelijks aandacht voor hebt
  • Beperk overmatig alcohol-, drugs-, of nicotinegebruik. Dit maakt dat je slechter slaapt en dat leidt weer tot extra piekeren en zorgen maken

Cognitieve Gedragstherapie bij een piekerstoornis

Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een therapie vorm waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende interventies en strategieën om niet helpende gedachten en gedrag aan te passen. Er is inmiddels veel wetenschappelijk bewijs dat deze manier van therapie helpt bij verschillende psychische klachten en problemen. Zo ook bij angst, depressie en overmatig piekeren. Heb je het idee dat je een piekerstoornis hebt, of ben je bang dat je een piekerstoornis ontwikkeld en wil je hier hulp bij. Neem dan contact met ons op. Aeffectivity biedt professionele online begeleiding bij een piekerstoornis.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.

Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

Op een dag in 2018 realiseerde Andrew Legierse (33 jaar) zich dat hij door veranderende werkomstandigheden bij zijn werkgever meer dagen in Londen doorbracht dan in zijn eigen huis in Amsterdam of zijn werkplek in Utrecht.