Stemmingsstoornissen
Niemand kijkt ervan op als mensen zeggen dat ze ‘even een dipje’ hebben; iedereen is weleens somber of treurig. Zulke gevoelens komen op na een teleurstelling of een conflict, het overlijden van een vriend of familielid of zomaar. Meestal trekt zo’n sombere bui vanzelf weg. Bij sommige mensen blijft deze sombere stemming echter langer aanhouden. Ze hebben nergens meer zin in of belangstelling voor. Hun hele
dagelijkse leven wordt beheerst door depressieve gevoelens. Mensen die lange tijd last houden van zo’n zwaarmoedige stemming lijden mogelijk aan een depressie. Lees hier meer over hoe een depressie te overwinnen
Klachten bij een depressie
Bij een depressie kun je last hebben van de volgende symptomen:
- Somberheid
- Lusteloosheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid
- Geen energie en geen interesse of plezier ervaren
- Concentratieproblemen, vergeetachtigheid en besluiteloosheid
- Schuldgevoelens en het gevoel niets waard te zijn
- Gevoelens van machteloosheid, wanhoop en angst
- Sterke neiging tot piekeren
- Gebrek aan eetlust en gewichtsverlies
- Of juist extra eten en daardoor gewichtstoename
- Moeite met inslapen of doorslapen of te veel slapen
- Weinig of geen zin in vrijen
- Gedachten aan de dood en/of zelfdoding
- Lichamelijke klachten
Dysthyme stoornis
Dysthyme stoornisofdysthymie is een lichte maar langdurige (chronische) vorm van depressie. De symptomen van een dysthyme stoornis duren minimaal twee jaar. Deze stoornis maakt het je lastig om goed te functioneren in het dagelijkse leven en te genieten. Met een dysthyme stoornis verlies je vaak interesse in normale dagelijkse activiteiten, je voelt je hopeloos, je ervaart een gebrek aan productiviteit, je hebt weinig eigenwaarde en zelfvertrouwen en je hebt het idee altijd tekort te schieten. Klik hier voor meer informatie!
Postnatale depressie
Niemand kijkt ervan op als vrouwen na de bevalling het een paar weken niet makkelijk hebben; de zogenaamde kraamtranen of ‘baby-blues’ komen veel voor. Een bevalling is een ingrijpende gebeurtenis die gepaard gaat met heftige emoties van vreugde, angst, opwinding en onrust. Meestal duurt dit enkele dagen tot zo’n twee weken. Bij sommige vrouwen blijft deze sombere stemming echter langer aanhouden en dat kan invloed hebben op de zorg voor je baby en andere dagelijkse zaken. Ook kunnen er negatieve gedachten ontstaan over je kind of heb je zelfs het idee jezelf of je kindje iets aan te doen. Er is dan sprake van een postnatale depressie of post-partum depressie. Meer weten? Klik hier voor meer informatie!
Seizoensgebonden depressie
Bij sommige mensen ontstaat een sombere stemming altijd in dezelfde periode van het jaar. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van jaarlijks terugkerende depressieve klachten tijdens het voorjaar, de winter of het najaar. Vooral vrouwen in de leeftijd van 13 tot en met 55 jaar hebben een grote gevoeligheid voor een seizoensgebonden depressie. Herken je dit? Lees hier verder over deze vorm van depressie.
Manische depressie
Als je manisch depressief bent, dan heb je een bipolaire stoornis (manisch-depressieve stoornis). Bij een bipolaire stoornis wisselt de stemming sterk tussen twee extremen: heel erg uitgelaten of juist heel erg neerslachtig. De periode waarin je heel erg uitgelaten of opgewonden bent heet manie of hypomanie. Je bent dan overdreven vrolijk, maar kan ook snel boos zijn. Je houdt dan geen rekening met de consequenties van je gedrag. Je hebt het gevoel alles aan te kunnen. Het verschil tussen manie en hypomanie is dat mensen in een manie ook last kunnen hebben van psychotische verschijnselen en van sociale en relationele problemen; bij hypomanie niet. Lees hier meer over manische depressie.