Psychische klachten door Corona als student

jan 26, 2021 | Blog, Psychische klachten

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit. Uiteraard ook bij studenten. In een eerdere blog hebben we geschreven over de impact van Corona op jongeren en dan specifiek door de avondklok. In dat artikel maakten we onder meer duidelijk hoe belangrijk het is voor jongeren om contact met elkaar te hebben en samen te komen. Dit is door Corona behoorlijk in de war geschopt. Veel jonge mensen hebben last van psychische klachten door Corona als student en helaas ook op jongere leeftijd, tijdens de schooltijd.

Met je studie starten in 2019

Elk jaar starten er weer tienduizenden studenten enthousiast met een studie. Zo ook in september 2019. Op dat moment was er nog niets aan de hand. Introductieweken konden nog gewoon worden georganiseerd, starten bij een studenten- of studieverenging was mogelijk en samen lessen en colleges volgen op universiteiten en hogescholen ging ook nog door. Toen de wereld er opeens volledig anders uitging zien, moesten ook studenten zich aanpassen. Maartje begon in september 2019 met haar studie economie in Rotterdam. Ze woonde in Limburg en had vrij snel een kamer gevonden. Ze zegt: ‘ik had zoveel zin om naar Rotterdam te gaan en een nieuw leven te beginnen. Mijn vriendje Jasper ging ook die kant op om met geneeskunde te beginnen’. De eerste maanden waren hard werken, maar het lukte haar om vrijwel alle tentamens te halen. Dit zorgde dat ze nog niet veel mogelijkheden had om een nieuwe vriendenkring op te bouwen. Maartje: ‘ik dacht dat komt in het tweede jaar wel’. Ze woonde met een huisgenoot, maar dat bleek geen groot succes. Haar motivatie om een andere kamer te zoeken, speelde vanaf januari 2020. Toen in maart alles in lockdown ging, kwam ook het moment om een besluit te maken over haar kamer. Ze besloot noodgedwongen haar kamer op te zeggen en terug te verhuizen naar haar ouderlijke huis in Limburg. Rotterdam kwam tot stilstand en het studentenleven was in 1 klap verschraald. Ze begon zich hierdoor ook slechter te voelen en er ontstonden, onverwacht, psychische klachten door Corona als student.

Wat helpt bij psychische klachten?

Wanneer je je niet goed voelt, hoef je niet meteen hulp te zoeken bij een psycholoog. Maar, wacht vooral niet te lang, wanneer je merkt dat je geen greep krijgt op je klachten. Iedereen voelt zich weleens somber of angstig, maar dat gaat meestal na een paar dagen weer voorbij. Als je merkt dat je klachten langer dan twee weken duren en je je aaneengesloten slecht voelt, dan is het raadzaam om naar je huisarts te gaan. Vooral wanneer je last krijgt van paniekklachten, dan is het slim om snel in actie te komen. Met een relatief kort traject, kun je dan erger voorkomen. Maartje voelde zich door de druk angstig en kreeg binnen een week een aantal paniekaanvallen. Deze waren zo heftig voor haar, dat ze op zoek is gegaan naar hulp. Ze zegt hierover: ‘op momenten van paniek had ik het gevoel flauw te vallen of een hartaanval te krijgen. Ik had dit nooit eerder gehad en ben zelfs met mijn vader naar de Eerste hulp gegaan van het ziekenhuis.

Een nieuw studiejaar in september 2020

Boris, de jongere broer van Maartje, slaagde in 2020 voor zijn gymnasium en werd ingeloot voor geneeskunde in Rotterdam. Aangezien bij deze studie behoorlijk wat praktijkonderwijs is, was het voor hem wel handig om op kamers te gaan. Ondanks het feit dat hij het erg naar zijn zin heeft met zijn studie en een leuk studentenhuis heeft, is er ook bij hem niet echt sprake van een studentenleven. Ook dit studiejaar is door Corona behoorlijk lastig. Maartje is inmiddels aan het opknappen, heeft haar eerste jaar evengoed gehaald en is met nieuwe motivatie haar tweede jaar gestart. In het begin is ze nog thuis blijven maar wonen, maar het leventje in Rotterdam bleef wel erg trekken. Ook zij heeft inmiddels een nieuwe kamer gevonden. Samen met Jasper en Boris proberen ze er het beste van te maken. Ze wonen alledrie in een leuk huis en ze zoeken elkaar regelmatig op. Ze proberen zich zo goed als mogelijk aan de spelregels te houden, maar dat lukt niet altijd. In het huis van Jasper heeft iedereen inmiddels Corona gehad, zonder ernstige klachten.

Tips voor studenten tijdens Corona

Niemand wil psychische klachten door Corona als student krijgen. Het is de kunst om je enerzijds aan alle regels te houden en anderzijds toch iets van je studententijd te maken:

  • Wees creatief in het onderhouden van contact. Iedereen is inmiddels Zoom-moe, dus probeer vooral naar buiten te gaan om samen te sporten, ergens een biertje te drinken en elkaar te zien
  • Sluit je aan bij een studenten- of studievereniging. Het is niet zoals het moet zijn, maar het is niet handig om dit uit te stellen. Je studententijd is een belangrijke tijd in je leven. Deze verenigingen proberen alles te doen om je te ondersteunen en te zoeken naar momenten om met elkaar in contact te komen. Juist nu is dit een handige keuze!
  • Ook al is er niet teveel te doen in studentensteden, toch is het raadzaam om op kamers te gaan. Met een beetje pech duurt deze crisis nog lang en heb je je hele studietijd bij je ouders gewoond. Dat is een gemiste kans.
  • Kies, indien dit financieel mogelijk is, om een of twee masters te doen na je bachelor. Met een verlengde studietijd, kun je toch optimaal genieten van deze leuke jaren. Wellicht heeft Corona het eerste jaar/de eerste jaren vertroebeld; je hebt nog de mogelijkheid om te geniten
  • Maak contact met anderen als je je eenzaam of kwetsbaar voelt. Heel veel mensen herkennen dit en zullen een luisterend oor voor je zijn. Isoleer jezelf niet met je problemen, omdat het dan alleen maar erger wordt.
  • Zoek hulp als je merkt greep te verliezen. Aeffectivity werkt online voor studenten over ter wereld. Het maakt niet uit waar je bent, hulp is altijd dichtbij

Andere Berichten

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.

Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

Op een dag in 2018 realiseerde Andrew Legierse (33 jaar) zich dat hij door veranderende werkomstandigheden bij zijn werkgever meer dagen in Londen doorbracht dan in zijn eigen huis in Amsterdam of zijn werkplek in Utrecht.