Angstklachten: impact van de aardbeving

aeffectivity impact van een aardbeving 2 Op 25 april 2015 vond een zware aardbeving in Nepal plaats. Deze natuurramp met meerdere lawine’s als gevolg kostte rond de 10.000 mensen het leven. Ik was op het moment van de aardbeving samen met mijn zus in Nepal. Ik wil met dit artikel graag mijn eigen ervaring delen en bespreken wat voor invloed een aardbeving heeft op de mensen die hem meemaken.

Angstklachten: in shock

Op het moment dat de aardbeving plaatsvond was ik in Pokhara, een plaatsje op 70 kilometer van het epicentrum. Toen de aardbeving begon had ik eigenlijk geen idee van wat er gebeurde, dat had niemand. De grond schudt verschrikkelijk en je hele lichaam trilt mee, je hart klopt in je keel en je verstijft. Iedereen verkeert in shock. Op het moment dat mensen beseffen wat er aan de hand is, begint iedereen te rennen om een open plek op te zoeken om daar te wachten tot het schudden voorbij is. Een aantal dagen na de aardbeving zijn mijn zus en ik naar het gebied van het epicentrum getrokken om hulpgoederen te brengen. Daar merkte ik dat veel locale bewoners last hadden van angstklachten n.a.v. de aardbeving. Ze hadden behoefte er over te praten. Sommigen vertelden dat ze gedeelten van de aardbeving niet meer goed herinneren en ze vertelden hun ervaringen bijna alsof iemand anders ze heeft meegemaakt. Daarbij waren ze bang voor naschokken en voor nog een (heftigere) aardbeving. Iedereen sliep buiten omdat in stabiele huizen slapen te gevaarlijk was. Terug in Nederland bleef ik ook last houden van angstklachten: ik sliep slecht, ik droomde over de aardbeving en betrapte mezelf op een enkele flashback. Toen de wasmachine aanging en de grond lichtelijk begon te trillen dacht ik dat het een aardbeving was en verstijfde ik. Een halve seconde later wist ik dat mijn angst en mijn reactie irrationeel zijn, maar dat maakte niet dat ik die kon tegenhouden.

Symptomen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Wanneer je slachtoffer wordt van geweld of dreiging kun je een posttraumatische stressstoornis ontwikkelen. Deze gaat vaak gepaard met lichamelijke klachten als hartkloppingen en psychische klachten als somberheid, spanning en stress. Op het moment van de gebeurtenis denk je niet zoveel, je bent alleen maar bezig met overleven. Na de gebeurtenis blijf je een gevoel van weinig controle houden, je voelt je niet meer de baas over je eigen leven, voelt je machteloos, kwetsbaar en bang.

Wanneer ga je hulp zoeken?

Als je in je dagelijks leven last blijft houden van angstklachten die het gevolg zijn van het trauma en het je normale doen en laten teveel belemmert, kun je hulp zoeken. Voor mensen die getraumatiseerd zijn kan het erg fijn zijn om met een psycholoog te praten, omdat dit een neutraal iemand is die zelf niet emotioneel wordt. Ik merk zelf dat op het moment van schrijven van dit artikel mijn angstklachten gelukkig nagenoeg zijn verdwenen, maar ik kan me niet indenken hoe moeilijk het nog steeds moet zijn voor alle mensen in Nepal. Herken je jezelf bovenstaande angstklachten, heb je een trauma meegemaakt en houden je klachten langer dan een maand aan? Blijf er dan niet mee zitten en neem contact op met Aeffectivity.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.