Emigratie naar Luxemburg

jan 20, 2021 | Blog, Emigratie/expats

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud. Haar moeder, opa en oma, tante en oom gingen al jaren naar dezelfde plek in Beaufort, Luxemburg. Dat was hún plekje, met het hotel met z’n acht kamers en het heerlijke restaurant. Toen bleek dat de oude eigenaar nog iemand zocht raakte haar oudere zus enthousiast. Echter, na één nachtje was de heimwee voor haar niet meer te houden. Zo gebeurde het dat zus graag terug wilde naar Nederland, Geertje voor het eerst van haar leven in Luxemburg aankwam, de plek van haar zus overnam en er niet meer is weggegaan. De emigratie naar Luxemburg was een feit…

Emigratie naar Luxemburg

Aan de slag in restaurant en hotel

De sfeer in het kleine hotel en restaurant beviel deze introverte, maar toch ook avontuurlijke dame. Het is een familiair bedrijf, met een klein groepje medewerkers. Daarnaast is de omgeving prachtig. “Het wordt hier klein Zwitserland genoemd, met de mooie rotsachtige omgeving waarin het prachtig wandelen is, de bloemen, bossen en beekjes.” In het bedrijf staan mensen voor elkaar klaar, er komen heel veel vaste gasten en er hangt daarom een intieme sfeer. En dat is prettig, want inburgeren in Luxemburg is niet makkelijk. “In Nederland begroet iedereen elkaar, zijn er open ramen met open gordijnen. Hier in Luxemburg gaan de rolluiken dicht zodra de zon onder gaat. De mensen hier zijn op zichzelf en op hun eigen familie gericht”.

Integreren in een gesloten land

Toch lukt het Geertje om zich te settelen door een praatje te maken met de gasten én met de mensen uit het dorp. Haar dorpsgenoten stellen dat op prijs en zien haar nu ook als “een van hen”. Ze heeft dan ook direct twee tips voor mensen die een emigratie naar Luxemburg overwegen. “Leer de taal die in je gebied gesproken wordt, want dat wordt hier zeer op prijs gesteld. En heb geduld geïntegreerd te raken, dit kost veel tijd bij de gesloten Luxemburgers.” Haar vriendenkring is momenteel niet groot, maar dat kan ook niet anders, omdat ze tijdens het seizoen zeven dagen in de week werkt. Ze maakt lange dagen en het hoogseizoen duurt van Pasen tot aan de herfstvakantie. Aan het einde van het seizoen heeft ze dan ook behoefte aan, haar welverdiende, rust. “Maar tijdens deze winterslaap gaat de tijd wel erg langzaam en aan het einde van de winter ben ik heel erg blij dat de drukte en het werken weer gaat beginnen”.

Meer over Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg 2Geertje beschrijft Luxemburg als een prachtig land, met gesloten maar vriendelijke mensen. “Een laatste tip, als je hier een huis wilt kopen moet je wel veel geld meenemen”. Vastgoed is duur, ook de basale levensbehoeften zijn duurder dan in Nederland. Daarentegen zijn de salarissen fors. “Elke Luxemburger werkt eigenlijk voor de overheid en krijgt riant betaald. En als je werkt is je sociale zekerheid hier goed en automatisch geregeld en worden pensioen en zorgverzekering van je salaris betaald”. En Luxemburg voelt erg veilig, aldus Geertje. “Er is hier minder criminaliteit. Als je je auto vergeet op slot te zetten staat deze de volgende dag er gewoon nog”. Wat Geertje dan mist aan Nederland? Hier hoeft ze niet lang over na te denken. “Naast m’n familie, de trein! Ik woonde vroeger aan het spoor en hoorde altijd de trein. Nu hoor ik alleen maar vogels. Maar het geluid van de vliegtuigen van Schiphol mis ik dan weer niet”. Wel mist deze trotse tante haar familie en is ze blij als familie haar komt opzoeken of zij even naar Nederland gaat. Toch is haar antwoord betreffende haar toekomst resoluut. “Mijn toekomst ligt hier. Ik ga verder met het bedrijf en blijf hier wonen. Ik ben getrouwd met het bedrijf, maar houd ook van deze plek met de prachtige natuur en het geluid van de vogels ’s ochtends vroeg”. En voor het geluid van de trein moet Geertje dan maar een cd met treingeluiden opzetten… Voor meer info over het hotel en restaurant zie: www.aubergerustique.lu
 


 
Tekst: Judith van Marle verhuisde in 2019 met haar gezin (man en twee dochters) naar Parijs. Ze werkt als GZ-psycholoog voor Aeffectivity therapy + coaching.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.

Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

Op een dag in 2018 realiseerde Andrew Legierse (33 jaar) zich dat hij door veranderende werkomstandigheden bij zijn werkgever meer dagen in Londen doorbracht dan in zijn eigen huis in Amsterdam of zijn werkplek in Utrecht.