Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

okt 23, 2020 | Blog, Emigratie/expats

Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

Op een dag in 2018 realiseerde Andrew Legierse (33 jaar) zich dat hij door veranderende werkomstandigheden bij zijn werkgever meer dagen in Londen doorbracht dan in zijn eigen huis in Amsterdam of zijn werkplek in Utrecht. Toen zijn werkgever, een wereldwijd actief software bedrijf, hem dan ook vroeg om in Londen te komen werken én wonen was dat praktisch gezien wel een makkelijke oplossing. Het idee van emigratie naar het Verenigd Koninkrijk was geboren. Zijn vrouw Julia van Marissing (28), met wie hij kort geleden getrouwd is, wilde gelukkig mee ook omdat het voor haar als kunsthistorica qua werk ook mooie uitdagingen biedt. Sinds begin 2019 wonen ze nu samen in Queens Park, Londen. Dit is een woonwijk, maar heeft tegelijkertijd ook veel natuur. Zo kunnen Andrew en Julia op zoek naar vossen want die lopen gewoon rond. “Ze eten uit vuilnisbakken, zijn vies, maar bovenal erg cool”, aldus Andrew. De woonwijk ligt vlak boven het bekende Paddington station en ligt met het OV 20 minuten van het toeristische centrum waar Andrew werkt.

Beleefde cultuur in Engeland

Andrew beschrijft Londen als een prachtige, maar zeer toeristische stad. “Zodra ik de deur van mijn werk achter me dichttrek, heb ik het gevoel dat ik op vakantie ben. En dat nu al ruim een jaar lang.” Londen heeft veel prachtige, grote stadsparken waar het fijn vertoeven is. Daarnaast is de keuze aan goede restaurants overweldigend en heeft het land een grote en goede kunstsector. Ook buiten Londen is veel te beleven en genieten Andrew en Julia van het veelzijdige land. “Het land heeft een bijna tropische kust bij Cornwall tot heuvels en bergen, dat is echt prachtig”. Echter het land is ook bureaucratisch, soms zelfs bijna status-gedreven. “Een auto is hier een status symbool. Zeggen dat het veel praktischer en sneller is om met de metro naar je werk te gaan is echt niet cool”, aldus de Britse collega’s van Andrew als hij vertelt dat hij een abonnement heeft op de ‘tube’ in plaats van een auto. “Het is hier zeer normaal om met je gasrekening onder je ene arm en je arbeidscontract onder je andere arm naar het stadskantoor te gaan, waar je dan weer een ander nummertje krijgt wat je moet onthouden. Er is hier niets centraal geregeld en dat levert wel eens frustraties op”. Andrew heeft vooral erg moeten wennen aan de zeer beleefde manier van communiceren. “Het is echt typisch Brits om juist níet te zeggen wat je wilt zeggen. Ze zullen nooit iets negatiefs zeggen. Als Britten zeggen, ‘that’s very interesting’ dan moet je begrijpen dat ze het eigenlijk niks vinden”.

De Brexit

Andrew vertelt dat hij en Julia de emigratie naar het Verenigd Konkrijk destijds deden met het idee dat die hele Brexit uiteindelijk niet door zou gaan. “Maar, dat hadden we verkeerd”. Het stel merkt er nu nog niet zoveel van. Zo hebben ze kunnen deelnemen aan een regeling, waardoor ze sowieso nog voor vijf jaar een verblijfsvergunning hebben. “Daarnaast is Londen echt een grote internationale stad. De echte Brit is uit deze stad wel verdwenen. Er wonen veel Europeanen, Indiërs en Chinezen”. Hierdoor is er nu nog geen verschil merkbaar met toen het land nog wel binnen de EU viel. De verwachting is dat vooral buiten de grote steden mensen zich meer op zichzelf en het Verenigd Koninkrijk gaan richten. De harde impact zal waarschijnlijk binnen Londen pas voelbaar zijn als grote bedrijven zich terugtrekken en zich elders gaan vestigen in de Europese Unie.

Drink een pint in Londen

Op de vraag wat Andrew mist is zijn antwoord duidelijk. “Familie en vrienden.” Londen is niet ver, dus voor belangrijke zaken gaat het stel makkelijk terug naar Nederland. En hoewel het fijn is dat ze niet naar elke sociale verplichting hoeven, missen ze zeker het opgroeien en zien ontwikkelen van het pasgeboren neefje van Julia en de twee kindjes van Andrew zijn broer. Andrew vertelt het echt een verrijking te vinden om zich onder te dompelen in een nieuwe cultuur. Hij heeft een praktische tip betreffende de emigratie naar het Verenigd Koninkrijk. “Je moet qua praktische zaken echt veel meer regelen hier dan in Nederland, doe dat stapje voor stapje. En laat je frustraties hierover varen door een pint te drinken in een fijne pub!” Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk 2 Tekst: Judith van Marle Judith van Marle verhuisde begin 2019 met haar gezin (man en twee dochters) naar Parijs. Ze werkt als GZ-psycholoog voor Aeffectivity therapy + coaching (www.aeffectivity.com) en Sobriety Online (www.sobrietyonline.nl)

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.