Te perfectionistisch?

okt 30, 2014 | Blog, Gezondheid

Te perfectionistisch Toen ik een paar weken geleden naar London verhuisde wilde ik direct aan het werk. Ik begon in het wilde weg te solliciteren, maar werd keer op keer afgewezen. Ik gaf mezelf de schuld. Ik dacht dat als ik bij de volgende sollicitatie nog beter mijn best zou doen, dat ik het wel zou worden. Toen ik de keer daarop weer afgewezen werd zonk de moed me in de schoenen. Na het lezen van onderzoeken over perfectionisme begreep ik het. Door het zetten van onmogelijk haalbare doelen voor mezelf (direct een baan vinden) maakte ik eigenlijk al geen kans om te slagen. Ik was te perfectionistisch. Door steeds te hoge doelen te stellen en bij falen dat aan mijzelf te wijten, raakte ik in een negatieve spiraal.

Te perfectionistisch: een belemmering?

Veel mensen zijn perfectionistisch, maar dit hoeft niet altijd een belemmering te zijn. Gezonde perfectionisten zijn mensen die hun perfectionisme de baas zijn: ze creëren een doel, gebaseerd op wat zij leuk vinden en niet op basis van wat andere mensen van hen verwachten. Het doel is voor hen een logische volgende kleine stap en is realistisch. Onderzoek laat zien dat wanneer deze gezonde perfectionisten een keer niet hun doel bereiken, dat zij dit wijten aan de specifieke situatie. Zij betrekken dit niet op zichzelf .

Word je perfectionisme de baas

Er zijn een aantal manieren die je helpen ‘gezond perfectionistisch’ te zijn en niet in die negatieve spiraal te komen: – Stel realistische korte termijn doelen. Het behalen van doelen leidt tot een grotere eigenwaarde. – Leg in plaats van de nadruk op het resultaat, de nadruk op het proces en hoe leuk je het proces vindt. – Ga eens een keer niet voor de volle 100 procent, maar ga eens expres de fout in. Schrijf eens alles op wat je hebt geleerd van de laatste keer dat je een fout maakte. Vechten tegen je eigen perfectionisme gaat niet zonder slag of stoot. Wanneer je toch gevoelens van angst en onzekerheid krijgt, gebruik deze dan constructief. Vraag jezelf af of je misschien toch onmogelijke doelen hebt gesteld en als dit zo is, stel ze dan bij. Je bereikt op lange termijn meer met minder perfectionistisch zijn en dit leidt tot een grotere eigenwaarde en meer zelfvertrouwen!

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.