Symptomen van heimwee

okt 23, 2014 | Blog, Emigratie/expats

Wat is heimwee?

Heimwee, wat is dat nu eigenlijk? Misschien heb je bij heimwee het beeld van logeerpartijtjes als kind, wanneer je ’s avonds in een vreemd logeerbed merkte dat je je ouders miste. Voor anderen is heimwee ook in de volwassenheid aanwezig. Iedereen kan er last van krijgen. Van jong tot oud, wanneer je voor langere tijd vertrekt uit Nederland kun je last krijgen van symptomen van heimwee. Heimwee naar familie en vrienden, naar je oude huis, naar Hollandse stamppot of heimwee naar Nederland zelf.

symptomen van heimwee

Wat zijn symptomen van heimwee?

Lichamelijke symptomen

Maar hoe herken je de symptomen van heimwee? Heimwee kun je herkennen aan de hand van een aantal lichamelijke symptomen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van slapeloosheid, verminderde eetlust en maag- en darmstoornissen. Dit lichamelijke gevoel kun je zien als een stressreactie van het lichaam.

Psychische symptomen

Er zijn ook psychische symptomen van heimwee. Droefheid, stress en angst zijn emoties die horen erbij. Wanneer je heimwee hebt kun je aan jezelf merken dat je veel nadenkt over thuis en dat je misschien weinig belangstelling hebt voor de omgeving om je heen.

Heimwee is geen depressie

Wanneer je deze symptomen bij jezelf merkt, kun je misschien denken dat je depressief bent. Het verschil tussen heimwee en depressie is echter dat de heimwee zal verdwijnen als je weer in Nederland bent. Als je wilt uitzoeken of jouw klacht geen depressie is, kun je contact opnemen met een psycholoog.

Aeffectivity schrijft elk kwartaal een artikel over heimwee in het tijdschrift VertrekNL. VertrekNL richt zich specifiek op Nederlanders die vertrekken naar het buitenland.  

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.