Nieuws

Omgaan met een binnenvetter

By: | Tags: , , , , | Comments: 0 | november 20th, 2014

Mijn man is een binnenvetter. Hoe zorg ik dat we eens een goed gesprek hebben?

Omgaan met een binnenvetter

Binnenvetters vinden het lastig te verwoorden wat ze voelen. Zij hebben de neiging gevoelens binnen te houden. Ze vinden het lastig om te bespreken wat ze bezig houdt en hebben soms simpelweg niet de woorden om zich te uiten. Dat is niet per se negatief: binnenvetters zijn vaak goed in staat zelf analyses te maken en hun problemen op te lossen. Maar voor degenen met wie ze samenleven, kan het lastig zijn: je ervaart de geslotenheid van je man waarschijnlijk als een minder goede eigenschap.

Hoe kun je omgaan met een binnenvetter?

Wat je beter niet kunt doen, is aan hem trekken. Hoe meer je de confrontatie aangaat, hoe groter de kans is dat hij in zijn schulp kruipt. Probeer eens op een andere manier het gesprek aan te gaan. En in een andere omgeving: als je samen op de bank gaat zitten voor ‘een goed gesprek’ is de kans groot dat je man dichtklapt. Beter is het om samen een activiteit te ondernemen: maak een wandeling of fietstocht. Op die manier is er ook geen afleiding van bijvoorbeeld smartphones of kinderen.

Deel je eigen gevoelens

Wil je beter omgaan met een binnenvetter, dan is het handiger om tijdens een gesprek niet naar zijn gevoelens te vragen, maar naar zijn gedachtes: ‘Hoe denk jij daarover?’ of ‘Wat vind jij hiervan?’ Betrek hem op deze manier bij het gesprek. Daarnaast kun je ook als voorbeeld dienen voor je man: vertel zelf over je gevoelens – zonder een reactie te verwachten. Zo kan hij zien dat je emoties tonen niet eng of bedreigend hoeft te zijn. Lukt het je man ook op zo’n manier niet om zijn gevoelens te delen, dan lukt het hem misschien wel op papier: geef hem een brief waarin je hem op een uitnodigende manier vraagt om zijn gevoelens op te schrijven.”

Hoe communiceren jullie?

Het omgaan met een binnenvetter is goed mogelijk. Probeer ook goed bij jezelf stil te staan en kijk kritisch naar jullie manier van communiceren. Wat doe jij in het contact? Zijn jullie uitnodigend naar elkaar? Zijn jullie respectvol naar elkaar en vermijden jullie verwijten? Mocht je hier wat langer bij stil willen staan, neem dan contact met ons op…