Nieuws

Mindfulness voor kinderen en jongeren

By: | Tags: | Comments: 0 | maart 1st, 2015

mindfulness voor kinderen en jongeren

In januari kwam het onderwerp mindfulness en hoe deze therapievorm kan helpen bij stress, chronische pijn en angst aan bod. Met dit artikel wil ik dieper ingaan op hoe mindfulness kinderen en jongeren kan helpen bij problemen die zij tegenkomen.

Mindfulness voor kinderen

Op school wordt van kinderen verwacht dat ze aandachtig zijn en stil zitten. Hoe ze dat moeten doen wordt hen echter niet aangeleerd. Eline Snel probeert kinderen hierin te begeleiden. Zij schreef het boek ‘stilzitten als een kikker’ en de aandachtstraining ‘aandacht werkt!’ voor kinderen van 5-19 jaar. Zij gaat door middel van diermetaforen (bijvoorbeeld hoe een kikker stilzit) dieper in op de vraag: ‘hoe focus ik mijn aandacht’.

De Cito-toets in groep acht en de impact die deze toets heeft op de verdere studieverloop van een kind kan stress opleveren voor kinderen. MindfulKids probeert middels mindfulness deze stress aan te pakken door het geven van antistress trainingen aan kinderen uit groep acht op basisscholen. De training leert de kinderen minder te piekeren en zich meer bewust te maken van emoties. Hierdoor leren kinderen beter omgaan met de stress die de toets met zich meebrengt.

Mindfulness voor jongeren

Ook bij jongeren kan mindfulness zich richten op piekeren en stress, denk maar aan examenstress. Bij examenstress kunnen mindfulness trainingen een stressverlagend effect hebben. Daarbij is er binnen mindfulnesstrainingen aandacht voor het meer bewust maken en begeleiden van de jongere in zijn of haar zoektocht naar volwassenheid en identiteit. Middels het afwisselen van meditatie en levendige metaforen worden levensvragen op een diepgaande wijze behandeld.

Biofeedback voor jongeren

Persoonlijk ben ik groot voorstander van het geven van biofeedback bij jongeren als aanvulling op mindfulness oefeningen. Biofeedback is een programma dat feedback geeft op lichamelijke processen. Biofeedback kan ervoor zorgen dat de cliënt bewust leert te ontspannen en leert zo zijn of haar lichaamsreacties te beheersen. Zo helpt het programma door middel van simpele oefeningen op de computer, de ademhaling onder controle te krijgen en de aandacht te focussen en hierdoor de hartslag naar beneden te brengen. Op die manier is de behandeling nuttig voor jongeren om o.a. grip te krijgen op slaapproblemen, studie gerelateerde stress en het focussen van aandacht.