Mindfulness voor kinderen en jongeren

mrt 1, 2015 | Blog, Gezondheid

mindfulness voor kinderen en jongeren In januari kwam het onderwerp mindfulness en hoe deze therapievorm kan helpen bij stress, chronische pijn en angst aan bod. Met dit artikel wil ik dieper ingaan op hoe mindfulness kinderen en jongeren kan helpen bij problemen die zij tegenkomen.

Mindfulness voor kinderen

Op school wordt van kinderen verwacht dat ze aandachtig zijn en stil zitten. Hoe ze dat moeten doen wordt hen echter niet aangeleerd. Eline Snel probeert kinderen hierin te begeleiden. Zij schreef het boek ‘stilzitten als een kikker’ en de aandachtstraining ‘aandacht werkt!’ voor kinderen van 5-19 jaar. Zij gaat door middel van diermetaforen (bijvoorbeeld hoe een kikker stilzit) dieper in op de vraag: ‘hoe focus ik mijn aandacht’. De Cito-toets in groep acht en de impact die deze toets heeft op de verdere studieverloop van een kind kan stress opleveren voor kinderen. MindfulKids probeert middels mindfulness deze stress aan te pakken door het geven van antistress trainingen aan kinderen uit groep acht op basisscholen. De training leert de kinderen minder te piekeren en zich meer bewust te maken van emoties. Hierdoor leren kinderen beter omgaan met de stress die de toets met zich meebrengt.

Mindfulness voor jongeren

Ook bij jongeren kan mindfulness zich richten op piekeren en stress, denk maar aan examenstress. Bij examenstress kunnen mindfulness trainingen een stressverlagend effect hebben. Daarbij is er binnen mindfulnesstrainingen aandacht voor het meer bewust maken en begeleiden van de jongere in zijn of haar zoektocht naar volwassenheid en identiteit. Middels het afwisselen van meditatie en levendige metaforen worden levensvragen op een diepgaande wijze behandeld.

Biofeedback voor jongeren

Persoonlijk ben ik groot voorstander van het geven van biofeedback bij jongeren als aanvulling op mindfulness oefeningen. Biofeedback is een programma dat feedback geeft op lichamelijke processen. Biofeedback kan ervoor zorgen dat de cliënt bewust leert te ontspannen en leert zo zijn of haar lichaamsreacties te beheersen. Zo helpt het programma door middel van simpele oefeningen op de computer, de ademhaling onder controle te krijgen en de aandacht te focussen en hierdoor de hartslag naar beneden te brengen. Op die manier is de behandeling nuttig voor jongeren om o.a. grip te krijgen op slaapproblemen, studie gerelateerde stress en het focussen van aandacht.  

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.