Kissebissen

nov 29, 2014 | Blog, Gezondheid

Mijn partner en ik kissebissen over alles. Is dat een teken van een slecht huwelijk?

Kissebissen...

Wat is kissebissen…

Mensen die kissebissen zijn bezig met een kleine strijd, hebben een twistgesprek of een woordenwisseling over algemene zaken. Je kunt niet echt spreken van een ruzie, maar meer wat hakketakken over dagelijkse dingetje die spelen in een gezin of partnerrelatie. Ideale onderwerpen om over te kissebissen zijn het verzaken van alledaagse klusjes, vergeten van afspraken, bezoek aan (schoon)ouders, etc. In sommige relaties is dit aan de orde van de dag, terwijl bij andere stellen eerder de zwijgzaamheid toeslaat of de irritatie wordt weggelachen.

Is er wat mis met kissebissen?

Kissebissen is een teken dat er contact is. Elkaar opzoeken op het moment dat je iets op je lever hebt, is beter dan elkaar negeren of buitensluiten. Kissebissen is vaak een manier om stoom af te blazen of even de druk van de ketel te halen. Sommige mensen doen dat door bijvoorbeeld te gaan sporten en anderen doen dat door met elkaar te kibbelen. Het is niet gek dat het juist tussen partners gebeurt: het voelt veiliger om frustraties te uiten tegen iemand die je na aan het hart ligt, dan tegen een vage bekende. Als het tussen jou en je partner al de hele relatie zo gaat, dan zit het ondertussen in het dna van jullie relatie verankerd. Dit kun je beschouwen als iets positiefs: je hebt contact met elkaar en je voelt je vertrouwd genoeg met elkaar om te laten merken wat je dwarszit.

Waar moet je op letten?

Wel is het belangrijk dat jullie communicatie niet enkel bestaat uit bakkeleien. Als er over en weer geen waardering geuit wordt voor wie de ander is en wat de ander doet, dan raakt de balans zoek. Ook als het gekibbel disrespectvol wordt, als het je het gevoel geeft dat er over je grenzen wordt gegaan, is het zaak dit aan te kaarten. Aangezien jij en je partner er geen moeite mee hebben contact te maken, moet het ook mogelijk zijn het gesprek te verdiepen: waarom gaan wij zo met elkaar om?” Is dat nou toch lastig? Neem gerust contact met ons op.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.