Heimwee naar Nederland

okt 23, 2014 | Blog, Emigratie/expats

Heimwee naar Nederland

Wat kun je doen tegen heimwee naar Nederland?

Een vervelend gevoel in je buik, moeite met slapen, niet goed kunnen genieten van de omgeving om je heen. Gevoelens van heimwee naar Nederland kunnen een ervaring in het buitenland, van korte vakantie tot emigratie, flink belemmeren. Door het missen van thuis kun je de ervaringen in het nieuwe land moeilijk waarderen. Veel mensen hebben heimwee naar Nederland bij langdurig verblijf in het buitenland. Sommige mensen ervaren dit gevoel al vrij snel na vertrek uit Nederland, anderen worden pas na maanden overvallen door een gevoel van heimwee. Hoewel je heimwee niet kunt voorkomen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om het gevoel van heimwee naar Nederland te verminderen.

1. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over jouw bestemming

Door van tevoren onderzoek te doen naar de plaats van bestemming, wordt de kans kleiner dat je wordt overvallen door kenmerken van je nieuwe omgeving die je niet had verwacht. Is het er warm, of juist erg koud? Wonen er meer of minder mensen dan in je huidige woonplaats? Zijn er specifieke culturele gebruiken of kledingvoorschriften waar je rekening mee moet houden? Door op de hoogte te zijn van deze zaken voel je je meer zelfverzekerd op de plaats van bestemming.

2. Maak voor vertrek een lijst met zaken die je gaat missen

Door van tevoren actief na te denken over zaken die je gaat missen (mensen, eten, hobby’s, etc.) start je vast met het proces van verwerken van het gemis. Dit betekent niet dat je deze dingen niet zal missen, maar doordat je bewust bent van zaken die je gaat missen zal het nare gevoel je minder overvallen.

3. Neem een aantal waardevolle en vertrouwde dingen mee van thuis

Door een aantal fijne en vertrouwde spullen mee te nemen van thuis (een foto van een dierbare, je favoriete koffie, een knuffel) breng je een stukje van je veilige omgeving mee naar je nieuwe omgeving. Hierdoor voel je je sterker in je nieuwe omgeving en zul je meer zelfvertrouwen en veiligheid voelen om de nieuwe omgeving te verkennen.

4. Bedenk hoe je je leven in het nieuwe land wilt inrichten

Door van tevoren na te denken over jouw nieuwe leven in je nieuwe thuisland, bijvoorbeeld op het gebied van (vrijwilligers)werk, hobby’s, vrienden en wonen, kun je stapsgewijs actief bezig gaan met het opbouwen van je nieuwe leven. Zorg hierbij dat je niet te hard van stapel loop: pak een punt per week op en sta even stil bij de successen die je hebt behaald.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.