Depressie symptomen

apr 15, 2015 | Blog, Psychische klachten

In Nederland krijgt jaarlijks 6,1% van de mensen een depressie. Maar liefst 10,1% van de Nederlanders krijgt te maken met een angststoornis. En 5,6% van de bevolking heeft last van een verslavingsprobleem. Dit zijn de meest voorkomende problemen. Maar daarnaast zijn er nog veel meer klachtgebieden. Denk hierbij aan ADHD, eetstoornissen, autisme, etc. In totaal heeft per jaar 17,1% van de mensen last van een psychisch probleem (*). Depressie symptomen

Depressie symptomen

Wanneer je last hebt van depressieve klachten, dan merk je dat aan verschillende zaken. Hierbij de belangrijkste depressie symptomen op een rijtje:

  • Somberheid, lusteloos en passiviteit
  • Moeite met slapen
  • Problemen met eten
  • Weinig energie en oververmoeid
  • Prikkelbaarheid en gevoelens van irritatie
  • Gevoelens van angst of paniek
  • Schuldgevoelens en gevoelens van waardeloosheid/hopeloosheid
  • Concentratieproblemen en vergeetachtigheid
  • Geen zin om mee te doen aan het leven (werk, studie, vrije tijd)
  • Gedachten aan de dood of het idee dat het leven niet meer hoeft
  • Lichamelijke klachten, zonder duidelijke oorzaak

Heb ik een depressie?

Of er sprake is van een depressie of een andere stemmingsstoornis, bepaald veelal de huisarts. De huisarts maakt een inschatting van je klachten en kan je zelf behandelen met ondersteunende gesprekken en/of medicatie. Ook kan hij of zij je doorverwijzen naar een psycholoog. Je kunt op internet ook allerlei testjes invullen, maar de uiteindelijke diagnose moet toch worden gesteld door iemand die hier ervaring mee heeft. Voordat een diagnose kan worden gesteld moet je minimaal twee weken last hebben van de depressie symptomen.

Hulp bij depressie

Als je last hebt van depressie symptomen, dan is het belangrijk om deze klachten serieus te nemen. Blijf actief, zoek steun en praat over je problemen. Je weet nu dat heel veel mensen je klachten zullen herkennen, dus stap over je schaamte heen. Bespreek je zorgen met de huisarts en laat je goed adviseren. Mocht je kiezen voor een therapie bij een psycholoog, dan zijn er veel vormen van behandeling die werken. Uit onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie goed werkt. Ook werkt zogenaamde runningtherapie goed, ofwel een behandeling met hardlopen. Je kunt gesprekken voeren bij een psycholoog in een spreekkamer, maar tegenwoordig kan je de behandeling ook online volgen. Je blijft dan gewoon thuis en voert de therapiegesprekken met behulp van een webcam. Daarnaast kunt je ook werken aan je klachten met behulp van specifieke behandelprogramma’s. Op onze site kun je veel meer lezen over depressie symptomen.

Leestip

Trimbos Instituut   (*) De Graaf e.a. (2012). Prevalentie van psychische aandoeningen en trends van 1996 tot 2009. Tijdschrift voor Psychiatrie, 54.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.