Je suis Charlie: angst voor terrorisme en collectieve rouw

je suis charlie: collectief rouwproces en angst voor terrorisme Het zal je niet ontgaan zijn. Begin vorige week kwamen twaalf mensen om bij een aanslag op het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo. Twee gewapende mannen bestormden de vergaderzaal en openden het vuur. Onder de slachtoffers zijn cartoonisten, columnisten en andere medewerkers. Europa is in rep en roer. In Parijs werd een stille tocht georganiseerd, ‘De mars voor de republiek’, waarbij 3,7 miljoen mensen de straat op gingen om te demonstreren. De vijf miljoen exemplaren van het eerstvolgende nummer van Charlie Hebdo, die in zes verschillende talen verscheen, waren binnen minuten uitverkocht.

Waar was jij?

De aanslagen hebben een flinke invloed op mij en iedereen om me heen. Waar ikzelf twee weken geleden Charlie Hebdo nog niet kende, spookt het weekblad nu constant door mijn hoofd. De aanslag wordt ook in mijn woonplaats Londen groots herdacht. Monumenten als de Tower Bridge en Travalgar Square laten de drie kleuren van de Franse vlag zien en ook hier werd in groten getale gedemonstreerd. Europa staat net als Frankrijk in een stand van collectieve rouw.

Golven van verdriet

Rouw is een reactie op het verlies van een dierbare (DSM 5). Het geeft een gevoel van leegte en geeft ‘golven van verdriet’. Rouw is iets tijdelijks en de symptomen behoren na een paar weken weer af te nemen. Wanneer dit niet het geval is, kan men spreken van een persisterende complexe rouwstoornis of -wanneer de sombere stemming blijft aanhouden- van een depressie.

Collectieve rouw

Begeleid door beelden in de media zijn we de afgelopen weken in een staat van collectieve rouw. Identificatie met het slachtoffer, angst dat we hetzelfde mee zouden kunnen maken, angst voor terrorisme en het feit dat de aanslag in onze nabije omgeving plaatsvond zijn allemaal zaken die bijdragen aan het collectieve rouwproces. We zijn boos, verdrietig of bang. De combinatie van die verschillende gevoelens maakt dat velen de straat op gaan om steun te betuigen en te protesteren voor de voor ons fundamentele waarde van vrijheid van meningsuiting.

Angst voor terrorisme versus de vrijheid van meningsuiting

Als ik de angst voor terrorisme met mijn collega’s bespreek, probeer ik de situatie te rationaliseren: ‘de kans is groter dat je omkomt in het verkeer dan dat je betrokken bent bij een aanslag’. Wel ben ik me ervan bewust dat de kans op een aanslag in een wereldstad als Londen groot is. Toch overweeg ik niet om hier weg te gaan. Hoe mensen risico’s inschatten en daarnaar handelen, verschilt per persoon. Hoe ga jij om met de angst voor terrorisme? Ben je alerter? Pas jij je gedrag aan?

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.