Welk type expat ben jij?

feb 23, 2015 | Blog, Emigratie/expats

Type expat Ik woon nu bijna twee jaar in Parijs. Op de momenten dat ik geconfronteerd wordt met de Franse bureaucratie, wanneer mijn computer problemen geeft of als ik in de lift tijdens een chitchat met een buurvrouw de plank volledig mis sla, is er steeds dezelfde primaire reactie. Ik denk dan steeds ‘wat doe ik hier’ of ‘ik moet weer snel terug naar Amsterdam’. Blijkbaar blijft het leven als expat op stressvolle momenten voor mij een uitdaging. Iedereen reageert op zijn eigen manier!

Elk type expat is anders

Sommige expats bellen elke dag hun moeder en anderen leven in het buitenland en sturen alleen een berichtje als ze hulp nodig hebben met de belastingen of met het koken. En je bent vast wel mensen tegengekomen die nog twee tijdzones op hun telefoon gebruiken of juist anderen die geen enkele interesse hebben in het tijdstip ‘back home’. Elk type expat heeft zijn eigen behoefte als je kijkt naar de communicatie met nieuwe vrienden in het gastland of juist naar de connectie met de familie in het thuisland. Welk type expat jij zou kunnen zijn, staat beschreven in dit artikel. Herken jij jezelf hierin of ben jij juist een heel ander type expat?

De controlfreak

De controlfreak probeert op tactische wijze de hele wereld als thuis te zien. Elke detail is op de juiste manier geregeld. Ze plannen het leven als expat zeer grondig. Ze hebben een nauwgezette focus op details, zijn goed georganiseerd, tot aan het paranoïde aan toe toe. Ze houden er niet van als mensen over hun schouders meekijken en zich met hun zaken bemoeien. Ze zorgen ervoor dat het gastland een exacte kopie is van het thuisland.

De emigrant

De emigrant is niet echt een expat. Hij is inheems geworden en is blij dat hij nooit meer ‘naar huis’ hoeft te gaan. Dit is zijn thuis! De andere kant is, met vrienden en familie ver weg, hij veel tijd besteedt aan het bellen met thuis.

De toerist

De toerist mag dan wel in het buitenland wonen, maar is niet van plan daar voor altijd te blijven. Het gastland blijft altijd ‘het buitenland’. Je herkent de toerist aan het voortdurend terugrekenen van valuta en de prijs van artikelen en de gewoontes van het gastland vergelijken met die van het thuisland.

De vrije geest

De vrije geest is het type expat dat nog niet besloten heeft waarom hij in een ander land woont of hoelang hij daar zal blijven. Het gaat bij hem over struinen, onderzoeken en van het leven genieten zonder je ergens aan te binden. Hij is waarschijnlijk een moderne vader, op-goed-geluk-student of simpelweg een eeuwige optimist die altijd op zoek is naar een groener stukje gras.

De wereldburger

De wereldburger is altijd onderweg, maar niet perse voor zaken. Meestal gewoon om onderweg te zijn. Wereldburgers ontbijten op de ene plek en dineren weer ergens anders en zwieren van de ene activiteit (of land) naar de volgende. Ze hebben contacten over de hele wereld en een leven vol met plezier. Soepele overgangen zijn een groot goed. Herken jij je in een type expat uit dit artikel? Reageer en laat ons weten welk type expat jij bent… Lees hier het originele artikel

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.