Nieuws

Welk type expat ben jij?

By: | Tags: , , , | Comments: 0 | februari 23rd, 2015

Type expat

Ik woon nu bijna twee jaar in Parijs. Op de momenten dat ik geconfronteerd wordt met de Franse bureaucratie, wanneer mijn computer problemen geeft of als ik in de lift tijdens een chitchat met een buurvrouw de plank volledig mis sla, is er steeds dezelfde primaire reactie. Ik denk dan steeds ‘wat doe ik hier’ of ‘ik moet weer snel terug naar Amsterdam’. Blijkbaar blijft het leven als expat op stressvolle momenten voor mij een uitdaging. Iedereen reageert op zijn eigen manier!

Elk type expat is anders

Sommige expats bellen elke dag hun moeder en anderen leven in het buitenland en sturen alleen een berichtje als ze hulp nodig hebben met de belastingen of met het koken. En je bent vast wel mensen tegengekomen die nog twee tijdzones op hun telefoon gebruiken of juist anderen die geen enkele interesse hebben in het tijdstip ‘back home’. Elk type expat heeft zijn eigen behoefte als je kijkt naar de communicatie met nieuwe vrienden in het gastland of juist naar de connectie met de familie in het thuisland.

Welk type expat jij zou kunnen zijn, staat beschreven in dit artikel. Herken jij jezelf hierin of ben jij juist een heel ander type expat?

De controlfreak

De controlfreak probeert op tactische wijze de hele wereld als thuis te zien. Elke detail is op de juiste manier geregeld. Ze plannen het leven als expat zeer grondig. Ze hebben een nauwgezette focus op details, zijn goed georganiseerd, tot aan het paranoïde aan toe toe. Ze houden er niet van als mensen over hun schouders meekijken en zich met hun zaken bemoeien. Ze zorgen ervoor dat het gastland een exacte kopie is van het thuisland.

De emigrant

De emigrant is niet echt een expat. Hij is inheems geworden en is blij dat hij nooit meer ‘naar huis’ hoeft te gaan. Dit is zijn thuis! De andere kant is, met vrienden en familie ver weg, hij veel tijd besteedt aan het bellen met thuis.

De toerist

De toerist mag dan wel in het buitenland wonen, maar is niet van plan daar voor altijd te blijven. Het gastland blijft altijd  ‘het buitenland’. Je herkent de toerist aan het voortdurend terugrekenen van valuta en de prijs van artikelen en de gewoontes van het gastland vergelijken met die van het thuisland.

De vrije geest

De vrije geest is het type expat dat nog niet besloten heeft waarom hij in een ander land woont of hoelang hij daar zal blijven. Het gaat bij hem over struinen, onderzoeken en van het leven genieten zonder je ergens aan te binden. Hij is waarschijnlijk een moderne vader, op-goed-geluk-student of simpelweg een eeuwige optimist die altijd op zoek is naar een groener stukje gras.

De wereldburger

De wereldburger is altijd onderweg, maar niet perse voor zaken. Meestal gewoon om onderweg te zijn. Wereldburgers ontbijten op de ene plek en dineren weer ergens anders en zwieren van de ene activiteit (of land) naar de volgende. Ze hebben contacten over de hele wereld en een leven vol met plezier. Soepele overgangen zijn een groot goed.

Herken jij je in een type expat uit dit artikel? Reageer en laat ons weten welk type expat jij bent…

Lees hier het originele artikel