‘It’s the season!’

dec 17, 2014 | Blog

December is een drukke maand met veel feestdagen. In bijna alle landen ter wereld wordt wel een vorm van Kerstmis of Oud en Nieuw gevierd. Omdat de verwachtingen voor de feestdagen vaak hoog liggen, kunnen de feestdagen soms teleurstellend zijn. Dit artikel geeft je tips over hoe je deze teleurstellingen rond kerst en Oud en Nieuw kunt voorkomen.

Verwachtingen voor de feestdagen

Kerstmis

December voelt soms als één lange aanloop naar kerst. Tijdens deze tijd krijg je steeds meer zin in kerst en worden de verwachtingen voor de feestdagen steeds hoger. Hierbij spelen verwachtingen van jezelf, maar ook de verwachtingen van anderen een rol. Zo voelt het soms alsof er met kerst van je verwacht wordt dat je de dagen met familie doorbrengt, dat je leuke cadeaus koopt, dat je er goed uitziet en dat je sociaal en gezellig bent.

Verwachtingen voor de feestdagen

De ‘self-fulfilling profecy’ (een theorie over verwachtingen) laat zien dat wanneer je positief een situatie ingaat, je deze vaak positiever ervaart en deze positievere uitkomsten heeft. Tijdens de feestdagen doe je er dus goed aan deze in te gaan met een positief gevoel: neem je voor een goede tijd te hebben. Wees echter ook realistisch. De wereld zoals die wordt voorgesteld in kerstfilms, kerstliedjes en reclames is in elkaar gezet om perfect te zijn. De realiteit kan natuurlijk nooit aan deze standaard voldoen. Stel dus niet te hoge eisen aan jezelf en aan je familie. Omdat veel mensen vinden dat je met kerst bij familie moet zijn, levert dit soms uitzonderlijke situaties op. Het kan zijn dat dit de enige tijd in het jaar is dat je met de hele familie bij elkaar bent. De verwachtingen voor de feestdagen van perfecte, gezellige en stijlvolle kerstdagen leggen een hoge druk op dit feestje. Besef je dat een groep mensen tijd nodig heeft om aan elkaar te wennen en een vorm te vinden om met elkaar om te gaan, ook als het een familie is. Voel je veel spanning rond het samenzijn met je familie? Probeer dit dan bespreekbaar te maken door er met iemand uit je familie over te praten die je vertrouwd.

Oud en Nieuw

In verschillende landen wordt Oud en Nieuw met verschillende gebruiken gevierd. Zo is het in Spanje gebruikelijk om op oudejaarsavond klokslag twaalf uur twaalf druiven te eten om geluk af te dwingen in het nieuwe jaar. In Nederland viert men het nieuwe jaar met vuurwerk en een Nieuwjaarsduik. In China wordt het nieuwe jaar ingegaan door middel van het betalen van schulden en het kopen van nieuwe kleren. Hoe je het nieuwe jaar ingaat heeft dus veel te maken met waar je bent en wat de gebruiken in dat land zijn. In veel Europese landen is het gebruikelijk goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar. Tijdens Oud en Nieuw blikken we terug op het afgelopen jaar. We kijken naar wat goed ging, maar ook naar wat beter zou kunnen. Mensen streven namelijk altijd naar vooruitgang. We willen graag beter of sterker worden en willen graag gelukkiger worden. Om dit te bereiken maken we goede voornemens. We komen begin volgend jaar zeker nog eens terug op het waarmaken van deze goede voornemens, maar voor het opstellen van deze goede voornemens geven we je alvast wat tips: – Wees bij het opstellen van goede voornemens niet te perfectionistisch, zorg dus dat je doelen haalbaar en realistisch zijn – Stel korte termijn doelen waar jij zelf achter staat – Zorg dat de doelen specifiek en meetbaar zijn (dus niet ‘afvallen’, maar ‘1 kilo afvallen’) – Leg de nadruk op je krachten in plaats van je zwakheden Namens Aeffectivity alvast fijne kerstdagen en een goede jaarwisseling!

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.