Verslaafd aan je smartphone?

nov 23, 2014 | Blog, Psychische klachten

Verslaafd aan je smartphone Heb jij wel eens geprobeerd een dag zonder telefoon door te brengen? Veel mensen staan op en gaan naar bed met hun smartphone. Ik zelf ook. Ik heb m’n telefoon altijd bij de hand om op de hoogte te blijven van wat m’n vrienden aan het doen zijn, het laatste nieuws te checken, of simpelweg om de verveling te doorbreken. Wanneer je echter geen dag meer zonder smartphone kunt, of tijdens gesprekken dwangmatig op je smartphone zit te kijken en je aandacht niet bij het gesprek kunt houden, wordt het gebruik van de smartphone een gedwongen bezigheid. Je bent dan misschien verslaafd aan je smartphone.

Verslaving en de hersenen

Onderzoek wijst uit dat verslaving een ziekte is waarbij verschillende delen van de hersenen een rol spelen. Op het moment dat je aan je verslaving toegeeft, wordt het beloningscentrum van de hersenen gestimuleerd. Daarbij wordt het hormoon Dopamine afgegeven. Ondertussen wordt in het geheugen de link tussen het gedrag en prettige gevoel vastgelegd. Hierdoor ga je bepaalde situaties met het gedrag associëren. Zo associëren veel rokers het drinken van een biertje met het roken van een sigaret. Zij zullen tijdens een avond in de kroeg dus snel zin krijgen in een sigaret. Het andere deel van de hersenen dat een rol speelt bij verslaving is de neocortex. De neocortex, het rationele deel van de hersenen, moet het gedrag voorkomen dat de verslaving in stand houdt. De neocortex heeft als taak de conflicten tussen verlangens enerzijds (bijvoorbeeld het bekijken van een sociale media op je telefoon) en rationele overwegingen anderzijds (bijvoorbeeld het focussen op je werk) in goede banen te leiden.

Ben jij verslaafd aan je smartphone?

Dat de smartphone een vast onderdeel is geworden in het leven van veel mensen mag duidelijk zijn. Of jij verslaafd aan je smartphone bent ligt aan je eigen gevoel. Heb je geen plezier meer in het gebruik van je smartphone? Heb je geen controle over het uiten van je gedrag? Of gaat het gebruik van je smartphone ten koste van andere dingen? Als je deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden dan ben je waarschijnlijk smartphoneverslaafd. Als je denkt dat je misschien verslaafd aan je smartphone bent, kan je je verslaving aan banden leggen met behulp van apps als self control for study en stop procrastinating. Wil je professionele begeleiding, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.