Verjaardag zonder sociaal netwerk

IMG_3098

Onze dochter werd deze week acht jaar. Ze is het type kind dat daar weken naar toe leeft. De verwachtingen zijn hooggespannen. Maar hoe vier je een verjaardag in een ander land? Geen opa’s en oma’s, geen ooms en tantes. We zijn hier nog niet zo lang en hoe vier je een verjaardag zonder sociaal netwerk?

Gemis sociale netwerk

Het deed mij ernstig beseffen wat we hebben achtergelaten. De geboorte van je kind vier je als moeder vooral met je familie en vrienden. Het zijn de mensen die jouw kinderen kennen vanaf de eerste dag. Ze waren erbij. Stonden naast je bed toen je nog beduusd van het geboorte-avontuur staarde naar dat nieuwe leventje. Een verjaardag is voor hun ook een moment om daar bij stil te staan. Hoe lief de mensen hier ook zijn, dat delen ze niet met je. Een verjaardag zonder sociaal netwerk: het gemis is juist op deze feestelijke dag confronterend en doet pijn.

Kindergeluk

Gelukkig werkt dat bij kinderen anders. Die zijn minder bezig met wat ze missen. Voor hun telt het moment. Als het alternatief leuk is, is het goed. Dochterlief laat ons niet in het duister wat betreft haar verwachtingen dus het draaiboek maakt ze zelf. Zingend wakker gemaakt worden, cadeautjes op bed, taart en dan eten wat zij wil. Kroontje erbij en ze is dik tevreden.

Online kinderfeestje

Maar hoe maak je een dag feestelijk als er geen familie en vrienden voor de deur staan. We organiseerden een online kinderfeestje. Online spelletjes bedacht (galgje, pictionary), twee van haar beste vriendinnen uitgenodigd, tijd afgesproken en gebak laten bezorgen. Het was een groot succes! Samen zingen, tegelijkertijd taart eten, de opgestuurde cadeaus uitpakken en gezellig spelletjes doen. Dikke lol.

Somber en depressief

Of je nu emigreert of als expat een nieuw leven in het buitenland begint, het kan een fantastische ervaring zijn. Het maakt je wijzer, rijker en flexibeler. Het maakt je ook bewust van de waarde en functie van je sociale netwerk. Op momenten als verjaardagen, feestdagen, ziekte en overlijden is dat voelbaar. Logisch dat je daardoor aardig uit balans kunt raken. Het hoort erbij en sombere en depressieve gevoelens zijn hierop een normale reactie. Het is meestal een fase. Is het erg heftig? Blijf er dan niet alleen mee zitten. Zoek mensen om je heen met wie je kunt praten. Lees ervaringen van mensen die je zijn voorgegaan en zoek professionele hulp als je er niet vanzelf uitkomt.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.