Nieuws

Uitdagingen voor expats

By: | Tags: , , , , , | Comments: 0 | maart 20th, 2015

Eind april 2013 zijn mijn partner en ik verhuisd naar Parijs. Nu, na bijna twee jaar, kan ik zeggen dat ik gewend ben en me min of meer thuis voel in Frankrijk. Ik weet inmiddels waar ik mijn boodschappen kan doen en ik heb een leuk netwerk van vrienden en kennissen om me heen. Ik weet de weg binnen de ‘périphérique’ en, op weg naar Parijs, kan ik inmiddels zeggen ‘ik ga naar huis’. Wat hierbij het meest heeft geholpen is dat ik bevredigend werk heb, waardoor ik me belangrijk en onafhankelijk ben blijven voelen. Denkend aan uitdagingen voor expats, was dit een belangrijke!

Uitdagingen voor expats

Uitdagingen voor expats

Artikels op het internet maken duidelijk dat er verschillende uitdagingen voor expats zijn als ze bijna vertrekken of net zijn aangekomen in het gastland. De belangrijkste problemen die worden genoemd zijn het je aanpassen aan de plaatselijke cultuur, het leren van de taal, het vinden van nieuwe vrienden en het vinden van de juiste woning. Wat ik echter veel tegenkom als probleem binnen mijn praktijk is het vinden van de juiste dagbesteding. Veel partners van expats zijn vaak hoog opgeleid en laten in Nederland veelal een betaalde baan achter. Ze onderbreken hun carrière en kiezen ervoor om een aantal jaar min of meer de tweede viool te spelen.

Sommige mensen kunnen dit prima verdragen, maar vaak begint ‘het’ na een paar maanden te kriebelen en komt het verlangen naar werk weer op de voorgrond te staan. Dit is vaak een oorzaak van relationele problemen die voor de werkende partner vaak moeilijk op te lossen zijn. Als je gaat wonen in een West-Europees land, dan zijn er meestal wel mogelijkheden voor werk. Niet altijd op het niveau dat je had, maar wel een (parttime) baan die voldoening geeft en het gevoel geeft van autonomie. Wanneer je gaat wonen in een niet-Westers land, kom je veelal obstakels tegen en word je het vinden van een leuke baan niet makkelijk gemaakt.

Van uitdaging naar inspiratie

Terugkijkend zijn er aantal zaken die mij hierin hebben geholpen:

  1. Ik heb voor mijn vertrek goed nagedacht over wat ik in Parijs zou willen doen. Ik heb mijn ervaring als psycholoog gecombineerd met het leven als expat, met Aeffectivity als resultaat. Onderzoek hoe je jouw expertise kan gebruiken in het gastland en combineer dit met de mogelijkheden die het nieuwe leven je biedt.
  2. Ik heb mijn LinkedIn profiel aangepast en gezocht naar contacten in mijn netwerk die mij konden helpen. Zoek op internet naar tutorials hoe je je LinkedIn profiel kan optimaliseren en hoe je dit kan gebruiken in je zoektocht naar nieuwe uitdagingen voor expats (en partners).
  3. Ik heb een profiel aangemaakt op Internations en MeetUp. Door het bezoeken van activiteiten ontmoet je veel nieuwe mensen. In gesprekken ontdek je mensen met interessante profielen. Maak gebruik van hun netwerk en laat je inspireren.
  4. Blijf in gesprek met je partner over je zorgen, frustraties en verlangens. Ook al kan je partner je probleem niet direct oplossen, het helpt om dit bespreekbaar te maken. Ook al lijkt het leven als expat voor buitenstaanders fantastisch, de dagelijkse realiteit is vaak weerbarstiger. Uitdagingen voor expats zijn aan de orde van de dag, maar leiden uiteindelijk vaak tot inspiratie.