Nieuws

Tips bij heimwee naar Nederland

By: | Tags: , | Comments: 0 | november 5th, 2014

Tips bij heimwee naar Nederland

Tips bij heimwee naar Nederland

Ongeveer zes weken nadat ik van Amsterdam naar New Delhi was verhuisd, overviel het me: een gevoel van heimwee naar Nederland. Visioenen van bruine boterhammen met kaas, stroopwafels, wandelen langs de grachten en de mogelijkheid een bekend gezicht tegen te komen in mijn vertrouwde woonplaats. Heimwee is een bekend verschijnsel bij expats. De een heeft er meer last van dan de ander, maar tegenhouden kun je het niet. Wat ik toen miste, was een aantal tips bij heimwee naar Nederland.

Hoewel je heimwee naar Nederland niet kunt voorkomen, zijn er wel bepaalde maatregelen die je voor vertrek naar het buitenland kunt nemen om je voor te bereiden op het gevoel van heimwee of om het gevoel van heimwee te verminderen. Mocht je last krijgen van heimwee, dan zijn hier aan paar tips die je kunt opvolgen:

Tips bij heimwee naar Nederland

1. Lees over de symptomen van heimwee, zodat je ze herkent. Wanneer je begrijpt wat je voelt en waar het vandaan komt, zullen de gevoelens makkelijker te accepteren zijn.

2. Probeer je heimwee niet weg te drukken, maar erken en herken je gevoelens van heimwee. Heimwee zal komen en gaan en door je gevoelens weg te drukken zorg je ervoor dat de emotionele lading alleen maar groter wordt.

3. Zorg ervoor dat je zinvolle dagbesteding vindt in je nieuwe thuisland. Door een opleiding te volgen, (vrijwilligers)werk te zoeken of je te verdiepen in een hobby krijgt je hoofd wat afleiding van gedachten aan thuis en heimwee. Bovendien geeft het je gelegenheid contacten op te doen in de nieuwe omgeving.

4. Gun jezelf af en toe iets dat je herinnert aan thuis. Trakteer jezelf bijvoorbeeld op lekkere chocolade, ook al is dat in je nieuwe land wat duurder. Of kijk je favoriete serie of TV programma via internet, om weer een beetje het gevoel van thuis te krijgen.

Tot slot: heimwee naar Nederland is niet een signaal dat het belangrijk is om weer terug te gaan naar Nederland. Hoewel een bezoek aan Nederland misschien aanlokkelijk lijkt is heimwee gewoon een onderdeel van het jezelf settelen in een nieuw land.