Nieuws

Seizoensgebonden depressie

By: | Tags: , , , , , | Comments: 0 | oktober 11th, 2013

Veel Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van jaarlijks terugkerende depressieve klachten tijdens het voorjaar, de winter of het najaar. Bij 400.000 Nederlanders is er zelfs sprake van een depressie, zo meldt GGZ nieuws.Niemand kijkt er van op als mensen zeggen dat ze ‘even een dipje’ hebben; iedereen is weleens somber of treurig. Zulke gevoelens komen op na een teleurstelling of een nare gebeurtenis, het overlijden van een vriend of familielid of zomaar. Meestal trekt zo’n sombere bui vanzelf weg. Bij sommige mensen ontstaat deze sombere stemming altijd in dezelfde periode van het jaar. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van jaarlijks terugkerende depressieve klachten tijdens het voorjaar, de winter of het najaar. Vooral vrouwen in de leeftijd van 3o tot en met 55 jaar hebben een grote gevoeligheid voor een seizoensgebonden depressie.

De meeste mensen met een seizoensgebonden depressie maken hun depressie door in de winter. Bij een kleine minderheid ligt de piek van de klachten in de zomer. Niet-officiële termen die tegenwoordig regelmatig gebruikt worden om (de klachten van) een seizoensgebonden depressie aan te duiden zijn winterdepressie, herfstdepressie en voorjaarsmoeheid. Behandeling met lichttherapie zorgt voor positieve resultaten bij een groot deel van mensen met een seizoensgebonden depressie.

De behandeling zal, zoals gezegd, in eerste instantie beginnen met lichttherapie. Lichttherapie is een vorm van therapie, waarbij je volgens een vast programma een aantal minuten per dag wordt blootgesteld aan een intense lichtbron. Door blootstelling aan dit licht wordt de biologische klok hersteld en krijgt het lichaam het signaal dat de dag is begonnen. Dit leidt uiteindelijk tot verbetering van de stemming. In sommige gevallen is er meer nodig om de depressieve klachten te herstellen. Een uitgebreidere therapie kan dan gewenst zijn.

Herken je je in de klachten, meld je dan hier aan.

Laat een bericht achter