Remigratie naar Nederland

feb 27, 2018 | Blog, Emigratie/expats

Remigratie naar Nederland? Veel expats stellen zich vroeg of laat deze vraag, maar wat komt er allemaal bij kijken?

Volgens de International Organization for Emigration bestond het aantal Nederlanders in het buitenland in 2015 uit bijna een miljoen mensen. Maar wat doen deze mensen als ze ineens last krijgen van heimwee? Kunnen zij dan makkelijk weer terug naar Nederland? Hoe werkt remigratie naar Nederland? In dit artikel zullen we bij deze vraag onze focus leggen op expats, want waarom kiezen zij er überhaupt voor expat te worden? En waarom kiezen zij er zo vaak voor terug naar Nederland te gaan? Er zijn een heleboel redenen die mensen kunnen aanzetten om een expat te worden. ‘Internations’, een netwerk voor expats, vroeg duizenden expats om hun redenen. Hieronder staan de uitkomsten hiervan weergeven.

Terug naar Nederland

De 10 verschillende type expats Bron: Expat-insider

Ook benieuwd waar deze mensen allemaal heen gaan? Klik dan hier. Het grootste deel van de expats geeft aan dat zij dit deden om een beter leven te kunnen verkrijgen en daarmee de levenskwaliteit te vergroten (21%). De op één na grootste groep geeft aan dat ze deze stap hebben gemaakt, omdat zij door hun baas verplaatst werden om daar te werken (16%). Toch kiezen veel van deze mensen er uiteindelijk voor om terug te gaan naar Nederland. Waarom kiezen zoveel mensen voor remigratie naar Nederland? Wat zet deze mensen hiertoe aan? Je verwachtte het misschien al, maar een groot deel van de mensen gaat niet helemaal uit vrije wil terug naar Nederland. Vaak heeft dit te maken met de financiën. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon heimwee hebt, omdat je je vrienden, familie of geliefde mist. Zeker als je naast je baan weinig sociale contacten hebt kan dit tot leiden tot een hoop stress en verdriet.

Kan je dan makkelijk terug naar Nederland, vraag je je misschien af?

Wanneer je hebt besloten dat je terug wilt naar Nederland moet je er van bewust zijn dat de tijd thuis niet heeft stilgestaan. Hoe langer je bent weggeweest des te groter de cultuurshock kan zijn.

Teruggaan makkelijker dan weggaan?

Als expat werkend bij een groot bedrijf zijn er vaak speciale regelingen voor de terugkeer naar Nederland, maar wanneer dit niet het geval is, is het moeilijker om terug te keren. Wanneer dit dus niet het geval kom je er met een beetje surfen op internet al snel achter dat het eerder moeilijker is dan makkelijker. Als je terugkeert moet je een woning en een baan vinden die je ook nog eens op elkaar af moet zien te kunnen stemmen. Het is in ieder geval belangrijk goed na te denken over je terugkeer en hier ook tijdig mee te beginnen. Het is dan ook aan te raden om je terugkeer bij je vrienden en familie aan te geven door ze bijvoorbeeld een mail te sturen. Daarnaast zijn er natuurlijk een heleboel andere praktische zaken die je, ondanks de hulp die je als expat vaak krijgt, zelf moet regelen. Onderstaande link van de rijksoverheid kan dienen als een checklist van dingen die je moet regelen zodra je in Nederland bent. Checklist Al met al wordt het je gewoon niet makkelijk gemaakt om terug te komen. Er zijn zoveel dingen die je moet regelen voor je terugkeer en dat kan een boel stress opleveren. (Het gaat soms zover dat het er bijna op lijkt dat de overheid je op deze manier buiten de deur probeert te houden.) (volgens programma van: Argos- Ik keer terug)

Het is dus zaak dat je alles zo goed mogelijk van tevoren regelt en plant.

Wanneer je als expat terugkeert heb je al enige ervaring met verhuizen en wat dit allemaal met zich meebrengt. Maak van deze ervaring gebruik door ervan uit te gaan dat de meeste dingen net zo zullen gaan als toen je vertrok. Denk hierbij ook aan dingen waar je problemen mee had en zorg ervoor dat dit je niet nog eens overkomt. Waar je verder rekening mee zult moeten houden is dat het best even kan duren voor de zogenaamde ´Reverse culture shock´ weer eindigt (zie hieronder). Het kan enorm helpen om over deze gevoelens te praten. Dus doe dat vooral!

omgekeerde cultuurschok

Fases van culturele adaptie

Tips voor remigratie naar Nederland

Andere tips die je kunt gebruiken wanneer je een ´Reverse culture shock´ ervaart zijn. Probeer niet alles te vergelijken met het land waar je geweest bent. Hierbij zal je altijd dingen vergelijken die in het land waar je geweest bent beter waren. Of terwijl dit zullen altijd dingen zijn waar je je slechter door voelt. Stel je verwachtingen niet te hoog in. Wanneer je verwachtingen niet gelijk zijn aan de werkelijkheid kan dit teleurstellend zijn en zal je dus niet helpen om dingen te accepteren. Probeer geen verandering te forceren. Wanneer je te veel probeert en te veel bezig bent met je opnieuw aanpassen kan dit ook tot teleurstelling leiden. Wanneer dit gebeurt kunnen deze teleurstellingen een heleboel energie van je eisen waar je je niet beter door zal voelen. Zoek iets waardoor je gedachten even opzij kan zetten. Wanneer je het even moeilijk hebt kan het enorm helpen om iets van een sport of spel te doen waardoor je gedachten even opzij kunt zetten. Lees ervaringen van andere en/of zoek connectie met mensen op die ook te maken hebben (gehad) met grote verandering. Wanneer je praat en leest over de ervaringen van andere kan dit enorm helpen. Het kan er ook voor zorgen dat je beter voorbereid bent op bepaalde situaties. Dus neem even rustig de tijd om dit te doen en dan zal het je enorm helpen. Ben je benieuwd naar ervaringen van andere of vind je dit gewoon interessant dan is ‘De Kunst van het remigreren, de ervaringen van een expatgezin’ misschien een aanrader. Dit is een autobiografisch verhaal over hoe een gezin met vallen en opstaan weer een leven probeert op te bouwen in Nederland. Daarnaast staan er ook heel wat wetenswaardigheden over het Reverse Culture Shock fenomeen, over hoe het ontstaat, maar belangrijker nog ‘hoe verklein je de kans hierop?’. Sta je op het punt zelf deze stap te maken en ben je bang dat dit een hoop stress en onzekerheid met zich meeneemt. neem dan contact met ons op. Aeffectivity is altijd dichtbij…

Andere Berichten

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

Emigratie naar het Verenigd Koninkrijk

Op een dag in 2018 realiseerde Andrew Legierse (33 jaar) zich dat hij door veranderende werkomstandigheden bij zijn werkgever meer dagen in Londen doorbracht dan in zijn eigen huis in Amsterdam of zijn werkplek in Utrecht.

Emigreren naar Roemenië

Emigreren naar Roemenië

Arjan, 56 jaar, is gaan emigreren naar Roemenië en woont met zijn vrouw in Laslău Mare, een dorpje in Roemenië samen met zijn twee honden, een kat, kippen en konijnen. Hij is gediagnosticeerd met twee psychiatrische aandoeningen en vertrok naar Roemenië voor rust en een gezonder leven.

Online therapie tijdens de coronacrisis

Online therapie tijdens de coronacrisis

Sinds 2013 is Aeffectivity therapy + coaching actief als online praktijk. We zijn de eerste praktijk in Nederland die online gesprekken combineert met online behandelmodules.

Emigreren naar Italië

Emigreren naar Italië

“We waren heel gelukkig toen we in 2014 gingen emigreren naar Italië: goede baan, mooi huis, vier prachtige gezonde kinderen”, vertelt Fijtje. Het valt meteen op dat Fijtje en haar man Michael erg ondernemend zijn, beide met een stevige persoonlijkheid en vol energie.