Relatieproblemen bij expats

jan 21, 2015 | Blog, Emigratie/expats

55_1 Als je samen met je partner naar het buitenland verhuist, breekt een nieuwe en spannende tijd aan. Voor jullie beiden als individu, maar ook zeker als partners in een relatie. Dit nieuwe avontuurlijke leven kan een mooie boost zijn voor jullie relatie, maar het kan ook problemen opleveren. Hieronder kun je lezen over een aantal zaken die kunnen leiden tot relatieproblemen bij expats:

Een van beide partners geeft eigen baan op

Een veel voorkomende reden voor verhuizing naar het buitenland is vanwege het werk van een van beide partners. Vaak bekent dit dat de andere partner zijn of haar baan heeft moeten opzeggen. Dit heeft gevolgen voor de verhoudingen binnen de relatie, zowel op financieel vlak als op het gebied van dagbesteding. De niet-werkende partner kan zich hierdoor (financieel) afhankelijk voelen. Doordat de verhoudingen onderling veranderen, kunnen relatieproblemen bij expats de kop opsteken. Het wegvallen van werk kan ook leiden tot verveling en eenzaamheid.

Verschil in veranderingscyclus

Het opbouwen van je leven in het nieuwe land kost tijd. Doorgaans wordt gesteld dat expats een veranderingscyclus doorlopen. In deze cyclus volgen verschillende fasen elkaar op, beginnend met de ‘honeymoonfase’, gevolgd door desoriëntatie, ontkenning, frustratie en tot slot aanpassing en integratie. Het is gebleken dat deze cyclus voor de niet-werkende partner gekenmerkt wordt door diepere dalen dan voor de werkende partner. Ook duurt de aanpassing en acclimatisering langer bij de niet-werkende partner. Door dit verschil in cyclus kunnen relatieproblemen bij expats ontstaan.

Vertrouwde steungroep valt weg

Verhuizing naar het buitenland betekent ook een verandering van sociale omgeving. Je laat vrienden en familie achter en bouwt een nieuwe sociale kring op in het nieuwe thuisland. Hierdoor kun je bij problemen minder gemakkelijk terugvallen op je oude vertrouwde steungroep. Zeker in de eerste periode ben je vooral op elkaar aangewezen bij het bespreken van problemen. Dit kan extra druk uitoefenen op je relatie. Tot slot kan het volgende gezegd worden: een goede relatie is een belangrijke basis bij een gezamenlijke verhuizing naar het buitenland. Relatieproblemen die je hebt in Nederland zullen waarschijnlijk niet verdwijnen bij verhuizing naar het buitenland. Sterker nog: de stress die de verhuizing teweeg brengt zal eerder zorgen voor een grotere druk op de relatie. Emigratie is niet een manier om de ‘sleur’ in je relatie te doorbreken. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent op de verhuizing, zodat zowel jij zelf als je relatie gezond en stabiel zijn wanneer je de stap naar het buitenland maakt.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.