Nieuws

Relatieproblemen bij expats

By: | Tags: , , , , | Comments: 0 | januari 21st, 2015

55_1

Als je samen met je partner naar het buitenland verhuist, breekt een nieuwe en spannende tijd aan. Voor jullie beiden als individu, maar ook zeker als partners in een relatie. Dit nieuwe avontuurlijke leven kan een mooie boost zijn voor jullie relatie, maar het kan ook problemen opleveren. Hieronder kun je lezen over een aantal zaken die kunnen leiden tot relatieproblemen bij expats:

Een van beide partners geeft eigen baan op

Een veel voorkomende reden voor verhuizing naar het buitenland is vanwege het werk van een van beide partners. Vaak bekent dit dat de andere partner zijn of haar baan heeft moeten opzeggen. Dit heeft gevolgen voor de verhoudingen binnen de relatie, zowel op financieel vlak als op het gebied van dagbesteding. De niet-werkende partner kan zich hierdoor (financieel) afhankelijk voelen. Doordat de verhoudingen onderling veranderen, kunnen relatieproblemen bij expats de kop opsteken. Het wegvallen van werk kan ook leiden tot verveling en eenzaamheid.

Verschil in veranderingscyclus

Het opbouwen van je leven in het nieuwe land kost tijd. Doorgaans wordt gesteld dat expats een veranderingscyclus doorlopen. In deze cyclus volgen verschillende fasen elkaar op, beginnend met de ‘honeymoonfase’, gevolgd door desoriëntatie, ontkenning, frustratie en tot slot aanpassing en integratie. Het is gebleken dat deze cyclus voor de niet-werkende partner gekenmerkt wordt door diepere dalen dan voor de werkende partner. Ook duurt de aanpassing en acclimatisering langer bij de niet-werkende partner. Door dit verschil in cyclus kunnen relatieproblemen bij expats ontstaan.

Vertrouwde steungroep valt weg

Verhuizing naar het buitenland betekent ook een verandering van sociale omgeving. Je laat vrienden en familie achter en bouwt een nieuwe sociale kring op in het nieuwe thuisland. Hierdoor kun je bij problemen minder gemakkelijk terugvallen op je oude vertrouwde steungroep. Zeker in de eerste periode ben je vooral op elkaar aangewezen bij het bespreken van problemen. Dit kan extra druk uitoefenen op je relatie.

Tot slot kan het volgende gezegd worden: een goede relatie is een belangrijke basis bij een gezamenlijke verhuizing naar het buitenland. Relatieproblemen die je hebt in Nederland zullen waarschijnlijk niet verdwijnen bij verhuizing naar het buitenland. Sterker nog: de stress die de verhuizing teweeg brengt zal eerder zorgen voor een grotere druk op de relatie. Emigratie is niet een manier om de ‘sleur’ in je relatie te doorbreken. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent op de verhuizing, zodat zowel jij zelf als je relatie gezond en stabiel zijn wanneer je de stap naar het buitenland maakt.