Hulp bij angst! Wat kun je zelf doen?

okt 17, 2014 | Blog, Psychische klachten

Aandacht voor angststoornissen

Elk jaar op 10 oktober wordt in Nederland op de dag voor de psychiatrie aandacht gegeven aan het thema psychiatrische klachten. In 2014 was het thema angststoornissen. Al jaren blijkt dat in Nederland de angststoornis volksziekte nummer 1 is. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders krijgt hier in zijn of haar leven mee te maken. 30% van deze mensen zoekt geen hulp bij angst en dat is zorgelijk. Hoe langer je namelijk wacht met het zoeken van hulp, hoe ernstiger de klachten worden. Uit onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie een effectieve behandeling is voor angstklachten. Je kunt tegenwoordig ook met behulp van online therapie hulp bij angst krijgen. Deze vorm van therapie is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie.

Tips hoe om te gaan met angstklachten

Heb jij nou ook last van angstklachten en heb je moeite om hulp te zoeken voor je problemen? Wellicht kunnen deze tips je dan helpen. 1) Maak je angstklachten bespreekbaar. Als je weet dat ongeveer 3 miljoen mensen last hebben van een angststoornis, dan is de kans groot dat je mensen spreekt die je klachten zullen herkennen. 2) Zorg voor een gezonde leefstijl. Probeer veel te bewegen, gezond te eten en maak tijd vrij voor ontspannende activiteiten. Als het je lukt om te stoppen met roken en drinken, dan helpt dit ook om je de angstklachten te verminderen. 3) Loop niet langer voor je angsten weg. Vermijding van angstige situaties zorgt ervoor dat de angst steeds groter en hardnekkiger wordt. Probeer stap voor stap je angst tegemoet te treden. Je zult merken dat de angstige situaties dan steeds minder eng worden.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.