Nieuws

Hulp bij angst! Wat kun je zelf doen?

By: | Tags: , , | Comments: 0 | oktober 17th, 2014

Aandacht voor angststoornissen

Elk jaar op 10 oktober wordt in Nederland op de dag voor de psychiatrie aandacht gegeven aan het thema psychiatrische klachten. In 2014 was het thema angststoornissen. Al jaren blijkt dat in Nederland de angststoornis volksziekte nummer 1 is. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders krijgt hier in zijn of haar leven mee te maken. 30% van deze mensen zoekt geen hulp bij angst en dat is zorgelijk. Hoe langer je namelijk wacht met het zoeken van hulp, hoe ernstiger de klachten worden. Uit onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie een effectieve behandeling is voor angstklachten. Je kunt tegenwoordig ook met behulp van online therapie hulp bij angst krijgen. Deze vorm van therapie is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie.

Tips hoe om te gaan met angstklachten

Heb jij nou ook last van angstklachten en heb je moeite om hulp te zoeken voor je problemen? Wellicht kunnen deze tips je dan helpen.

1) Maak je angstklachten bespreekbaar. Als je weet dat ongeveer 3 miljoen mensen last hebben van een angststoornis, dan is de kans groot dat je mensen spreekt die je klachten zullen herkennen.

2) Zorg voor een gezonde leefstijl. Probeer veel te bewegen, gezond te eten en maak tijd vrij voor ontspannende activiteiten. Als het je lukt om te stoppen met roken en drinken, dan helpt dit ook om je de angstklachten te verminderen.

3) Loop niet langer voor je angsten weg. Vermijding van angstige situaties zorgt ervoor dat de angst steeds groter en hardnekkiger wordt. Probeer stap voor stap je angst tegemoet te treden. Je zult merken dat de angstige situaties dan steeds minder eng worden.