Problemen na emigratie

apr 9, 2014 | Blog, Emigratie/expats

Emigratieleed: problemen na emigratie

Het leven en wonen in het buitenland kent veel charmes en uitdagingen. Op het moment dat je vertrekt naar het buitenland, krijg je te maken met nieuwe mensen, een andere omgeving, bijzonder eten, een vreemde taal, oftewel een andere cultuur. Blijf je in Europa of ga je naar de andere kant van de wereld: elk land heeft zijn eigen gebruiken en gewoontes. Hierdoor liggen problemen na emigratie soms op de loer. Sommige mensen voelen zich snel op hun plek, maar voor anderen valt het gastland echter behoorlijk tegen. Soms wordt je geconfronteerd met specifieke problematiek behorend bij ‘het leven in den verre’. Of misschien kom je oude problemen opnieuw tegen waarvan je dacht dat je ze kon ontlopen door het roer om te gooien. Als ‘vertrekker’ kun je problemen na emigratie hebben en hierdoor last krijgen van psychische klachten (spanning, depressie, aanpassingsproblemen, heimwee). Ook komt het vaak voor dat de partnerrelatie of het gezinsleven onder druk komt te staan.

Fases van aanpassing

Los van jouw persoonlijke ervaring, gaan veel emigranten door een vergelijkbaar aanpassingsproces heen alvorens echt te landen. Een van de meest voorkomende problemen na emigratie is de zogeheten cultuurshock. Black, Mendenhall en Oddou (1991) onderscheiden in dit proces van aanpassing aan een nieuwe cultuur vier fases. De eerste fase duurt ongeveer twee maanden en heet wittebroodsweken. Je ontdekt je nieuwe omgeving in een meestal prima stemming. Vervolgens zakt vaak je gemoed en komt er een cultuurcrisis, met gevoelens van vervreemding en verlies van vanzelfsprekendheden. Hierna volgt de aanpassingsfase, waarin je beter in staat bent te dealen met de verschillen en je je vooroordelen kunt loslaten. Tot slot is er de fase van competentie, waarin je je aanpast aan de nieuwe situatie. expat-problematiek Soms kan het moeilijk zijn om deze fases goed te doorlopen. Aeffectivity biedt een professionele uitkomst bij problemen na emigratie door middel van online begeleiding in je eigen moedertaal. Je spreekt met een Nederlandse psycholoog, gespecialiseerd in emigratieproblemen. Op deze wijze kun je je moeilijkheden bespreken en een oplossing vinden voor je klachten en problemen na emigratie. Hierdoor is het nu mogelijk om hulp te krijgen, onafhankelijk van tijd en locatie.

Tips om de eerste maanden te overleven

  • Maak snel contact met andere mensen die in dezelfde situatie zitten
  • Blijf actief en bespreek problemen na emigratie; je zorgen en gevoelens
  • Pak activiteiten op waar je in Nederland ook van genoot
  • Blijf structuur houden in je dagen en maak er geen vakantie van
  • Leer de taal van het gastland

Dit artikel is gepubliceerd in Wereld Magazine. Home Aeffectivity

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.