Mindfulness en stress, angst en chronische pijn

jan 18, 2015 | Blog, Psychische klachten

mindfulness en stress Steeds meer psychologen bieden tegenwoordig een Mindfulnesstraining aan. Dit kan zowel in groepsverband als in een individuele training. Wat is Mindfulness? Wat is het nut van Mindfulness? En welke handvatten biedt deze therapievorm bij stress, chronische pijn en angst?

Wat is Mindfulness?

De term Mindfulness komt oorspronkelijk uit het boeddhisme. Mindfulness kan vertaald worden als opmerkzaamheid: je steeds bewust zijn van wat er zich van moment tot moment aan je voordoet, zonder hierover te oordelen of onmiddellijk op te reageren. Tijdens de mindfulness-training leer je objectief te observeren wat er zich in het hier en nu aan je voordoet en zodoende patronen die je je (vaak onbewust) aangeleerd hebt, te herkennen en te kunnen veranderen. In onze (westerse) cultuur wordt mindfulness steeds meer toegepast als erkende behandelwijze voor bijvoorbeeld stress, chronische pijn en angst.

Mindfulness en stress

Vanuit evolutionair perspectief richten de hersenen zich automatisch op gevaar en je ervaart dit als stress. Wanneer je in het dagelijks leven constant onder druk staat en een gebrek aan controle ervaart kan deze stress chronisch worden met negatieve gevolgen voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Je hebt dan bijvoorbeeld de neiging te piekeren over het verleden en je zorgen te maken over de toekomst. Mindfulness legt de nadruk op het hier en nu. Door het richten van de aandacht op de eigen reactie op stress krijg je zicht op je eigen automatische reactiepatronen. Door een observerende houding aan te nemen kun je stress effectief verminderen.

Mindfulness en chronische pijn

Chronische pijn is pijn die meer dan een half jaar duurt of gedurende lange tijd telkens terugkeert en niet gemakkelijk verlicht kan worden (bijvoorbeeld pijn door ingewikkelde breuken, onbegrepen klachten of ziektes die moeilijk te behandelen zijn). Sommige mensen krijgen uiteindelijk, na een lang behandeltraject, van hun dokter te horen dat ze moeten ‘leren leven’ met hun pijn, maar er wordt vaak niet bij verteld hoe dat moet. Mindfulness kan hierbij helpen. De therapie is erop gericht je te leren omgaan met die pijn. Niet door deze pijn te willen laten verdwijnen (wat vaak niet kan), maar door deze pijn te accepteren, te leren dragen en een plek in je leven te geven.

Mindfulness en angst

Mindfulness kan ook helpen bij verschillende vormen van angst; sociale angst, faalangst, of bijvoorbeeld een paniekstoornis. Angst staat vaak een ontspannen leven in de weg. We zijn gewend angst weg te stoppen en niet te voelen. Tijdens de mindfulnesstraining oefen je het observeren van gedachten als gebeurtenissen. Daarnaast sta je stil bij het gegeven dat gedachten geen feiten of waarheden zijn. Door middel van Mindfulness realiseer je je dat jij niet je angst zelf bent! Je leert te beseffen dat je angst er is en dat je ermee om moet gaan. Door het nemen van afstand en te observeren kun je de angst los zien van jezelf en ben je beter in staat er op een andere manier op te reageren.   Heeft dit artikel jouw aandacht geprikkeld en ben je geïnteresseerd geworden in mindfulness? Wil je er meer over weten, leren, of denk je dat mindfulness (oefeningen) jou zouden kunnen helpen? Neem dan contact op met één van onze psychologen voor meer informatie.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.