Goede voornemens: (on)zin?!?

jan 5, 2015 | Blog

Goede voornemens In het oude jaar worden er steevast miljoenen goede voornemens gecomponeerd, welke in de vroege uurtjes van het nieuwe jaar hardop worden uitgesproken naar familie en vrienden. Regelmatig is er hier sprake van nieuwe verlangens, maar veelal is het een herhaling van zetten van de vorige jaarwisseling(en). Na een goede en voortvarende start, blijkt heel vaak dat in de loop van januari behoorlijk wat voornemens vergeten zijn. Sportschoolhouders, de tabaksindustrie, drankproducenten en echtscheidingsadvocaten spinnen hier garen bij. Daar tegenover staat dat dieetspecialisten, sportwinkels en gezondheidscoaches hun inkomsten vanaf februari/maart weer behoorlijk zien teruglopen. Betekent dit dan dat we moeten ophouden met het maken van goede voornemens?

De zin van goede voornemens

Het uitspreken van dingen waar je niet tevreden over bent en die je graag anders zou willen doen, is heel positief. Je uit hiermee naar anderen wat je dwars zit en het zorgt ervoor dat je gemotiveerd raakt om je niet-helpende gedrag aan te pakken. Je activeert jezelf om stappen te zetten, die je het afgelopen jaar uit de weg bent gegaan. Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken om te gaan afvallen, te stoppen met roken of drinken of je relatie te gaan verbeteren. Door dit bespreekbaar te maken, laat je aan anderen horen wat je verlangens zijn en zorg je ervoor dat familie of vrienden je kunnen steunen om je doelen te bereiken. Ik denk dan ook dat het maken van goede voornemens heel erg krachtig kan zijn. Je laat kanten van jezelf zien waar je niet zo trots op bent en dit zorgt er vaak voor dat anderen je moed waarderen en je willen ondersteunen.

De onzin van goede voornemens

Het probleem van goede voornemens is vaak dat ze een zeer beperkte levensduur hebben, omdat het erg moeilijk is om ze vol te houden. Wat ook lastig kan zijn is dat je met je voornemens in herhaling valt en dat je in plaats van steun slechts leedvermaak oogst. Mensen die belangrijk voor je zijn, zeggen dan: ‘ja, hoor, dat zeg je nu al jaren, maar er gebeurt helemaal niets’. Je uitgesproken wensen voor het nieuwe jaar, zijn dan eigenlijk niet meer en niet minder dan wat losse teksten. Het worden vaak wat onzinnige uitspraken die zowel door jezelf als door anderen als weinig serieus worden ervaren. Je weet zelf eigenlijk ook wel dat de symboliek van de jaarwisseling op dat moment belangrijker is, dan de echte waarde van datgene dat je anders wilt.

‘Goede’ goede voornemens

Als je in 2017 daadwerkelijk je doelen wilt behalen, dan is er waarschijnlijk veel meer nodig dan het maken van goede voornemens. Het is tijd voor ‘goede’ goede voornemens, ofwel: je gaat jezelf doelen stellen die echt te behalen zijn. Mijn mening is dat dit alleen kan als je gaat begrijpen waarom je je plannen in 2016 niet hebt kunnen volbrengen. Probeer de voornemens die je in 2015 voor afgelopen jaar hebt bedacht nog eens op een papiertje te schrijven. Lees elk voornemen rustig door en bedenk bij jezelf wat nu de werkelijke reden was dat het niet is gelukt. Wat zorgde ervoor dat je zo snel de moed opgaf? Wat maakte nou dat je motivatie zo dunnetjes was? Wat was nou de werkelijke weerstand tegen de verandering? Probeer te analyseren wat de achterliggende motivatie was. Wilde je nu echt afvallen of gaat het veel meer over acceptatie dat je nu eenmaal een klein buikje hebt. Ging dit voornemen niet veel meer over gezond eten en meer bewegen en heb je dat stiekem niet gewoon bereikt? Wilde je nu echt stoppen met drinken of zou je ook simpelweg tevreden zijn geweest met wat minder drinken? Was het nu echt de bedoeling om vier keer per week naar de gym te gaan of had je mogelijk veel meer de behoefte om één keer per week met een vriend of vriendin iets leuks te gaan doen? Wil je ervoor zorgen dat je goede voornemens van 2017 gaan slagen? Bekijk dan kritisch je nieuwe voornemens en stel ze direct bij. Onderzoek de achterliggende redenen waarom het je afgelopen jaar niet lukte en streef wellicht meer naar accepteren, matigen of optimaliseren. Je zult merken dat je naasten je dan makkelijker blijven steunen, je motivatie groter blijft en je voor 2018 niets meer of veel minder te wensen hebt. Mijn voornemen was om te stoppen met het maken van goede voornemens. Dit is gelukt! En als ik deze neiging in de toekomst toch niet kan weerstaan, dan doe ik dat alleen nog maar op 1 april…

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.