Expats in Shanghai

okt 8, 2015 | Blog, Emigratie/expats

Vertrek naar Shanghai

Expats in Shanghai

Vertrekken naar Shanghai

Nou, daar zijn we dan, in Shanghai of all places. Het kan echt slechter… Na een ongelofelijke zware laatste week in Nederland (en dan vooral emotioneel) zijn we op 2 oktober 2015 met 10 koffers, 2 honden, 2 benches, 4 stuks handbagage en 3 kinderen naar Schiphol gereden. Daar aangekomen hebben we eerst de bagage ingecheckt en vervolgens de twee hondjes. Hen zouden we meer dan 12 uur niet meer zien… Om 16.00 hebben we dan écht afscheid genomen van mijn ouders en zijn we snel naar de gate gelopen om direct in te kunnen stappen. Comfortabel hebben wij de 10 uur reistijd doorstaan en zelfs nog geslapen. Het leven als expats in Shanghai kan beginnen.

De aankomst in China

Aangekomen op Shanghai Airport moesten we natuurlijk al onze bagage collecteren en kwamen onze 2 teckels als eerste op de band naar buiten. Helemaal gezond en blij. Onze co-piloot van de KLM kwam ons tussen de begroeting met de hondjes door nog even onze grootste “schat” brengen: de laptop tas!!! Hierin zaten ook alle documenten van de honden. We konden hem wel kussen. Ik was hem vergeten in 1 van de bagage bakken… De hondjes werden weer van ons afgenomen voor quarantaine en wij liepen met 10 koffers etc. door de douane. Gelukkig mochten we snel doorlopen. Expats in Shanghai

Leven als expats in Shanghai

Bij de uitgang stond onze personal assistant/chauffeur Hihong klaar met een extra chauffeur, dus alles kon meteen mee. Dat Shanghai groot is merk je meteen. De trip van het vliegveld tot ons nieuwe huis duurt ruim een uur! Maar wat een heerlijke aankomst! Onze compound voelt écht goed en we hebben in juni een super fijn huis uitgekozen wat ons een warm welkom gaf. Nóg belangrijker, de kinderen vonden het meteen fantastisch. Wat we de dagen daarna hebben gedaan is, naast Moos zijn verjaardag vieren (naar de speelgoed zaak, uiteten) voornamelijk de hort op voor spullen die in ons huis ontbraken. Het management had namelijk alleen maar meubelen neergezet.. Daar kun je niet mee eten natuurlijk. Zo was het ook voor de kinderen een mooie intro van de stad. Want we hebben natuurlijk nog maar een fractie van de stad gezien.

De eerste dagen in Shanghai

Persoonlijk denk ik dat we allemaal in een soort omslag modus zitten. Zeg maar herprogrammeren. Alles is nieuw en alles is anders. Een nieuw leven als expats in Shanghai is echt heel raar. Het enige dat op dit moment veilig voelt is ons huis. Eén grote ontdekkingsreis. Maar wel een leuke reis. Op de compound hebben we al wat mensen leren kennen. Dit gaat super snel omdat er veel op de straatjes gebeurt. Verder moet je enorm wennen aan de Chinezen. Gelukkig dat we Hihong hebben, want zonder hem zou het bijzonder lastig worden om in het begin je weg te vinden. Hij is ook onze tolk en kent de gebruiken als geen ander. Handig. Vandaag zijn alle kinderen naar school geweest. Dat was voor hun natuurlijk een hele ervaring. Maar gelukkig kwamen ze allemaal enthousiast terug, zodat wij ook weer opgelucht adem konden halen. Ze waren er overigens ook aan toe en wij ook. Volg Annemarie, Gerard en hun kinderen op deze blog over het leven als expats in Shanghai. Binnenkort volgt er weer een nieuw verslag. Deze komen ook te staan op onze Facebook-pagina. Ben jij benieuwd hoe Nederlanders elkaar in Shanghai treffen? Kijk eens op de website van de Nederlandse vereniging

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.