Nieuws

Expats en alcohol: de risico’s

By: | Tags: , , , | Comments: 0 | maart 31st, 2015

drinkssocial

Expats en alcohol

Een warm klimaat, hulp in de huishouding, geen 9-tot-5-baan waar ik dagelijks naartoe moet en tal van expatborrels en feestjes aflopen. Als ik het clichébeeld van een expatleven mag geloven, ga ik iedere dag om 12.00 uur aan de sherry, ga ik ’s avonds uitgebreid uit eten en drinken en eindig ik de avond op een tuinfeest in een luxe villawijk. Om vervolgens de volgende dag rond het middaguur op te staan om dit dagelijkse ritueel weer te herhalen…

Expats en alcohol: het clichébeeld van het leven als expat klinkt voor sommigen misschien aantrekkelijk, maar er ligt een minder positieve realiteit aan ten grondslag. Hoewel sommige expats en hun partners inderdaad genieten van een leven met veel sociale activiteiten, etentjes en borrels, zijn er ook expats die hun alcoholinname niet meer zelf in de hand hebben en na verloop van tijd afhankelijk worden van alcohol.

Wat zijn mogelijke risicovolle situaties en omstandigheden die het gebruik van alcohol doen toenemen?

  1. Hoewel wonen in het buitenland een spannende en leuke tijd kan zijn, is het vaak ook een periode van stress. Het achterlaten van je oude leven, gewoonten, vrienden en familie kan een grote bron van spanning zijn. De verhuizing kan ook zorgen voor veranderingen in relaties. Alcohol lijkt dan een middel dat (tijdelijk) verlichting geeft bij deze stress, maar zorgt op de lange termijn juist voor meer ellende.
  2. Als je voor werk naar het buitenland bent verhuisd, zal de eerste periode waarschijnlijk gekenmerkt worden door een hoge werkdruk: een nieuwe baan, nieuwe collega’s en hooggespannen verwachtingen. Deze werkdruk, eventueel gepaard met de sociale druk om een nieuw sociaal netwerk op te bouwen, kan ertoe leiden dat je vaker een drankje gebruikt op sociale gelegenheden in de hoop je beter te kunnen ontspannen.
  3. Als je naar het buitenland bent verhuisd vanwege het werk van je partner, is het goed mogelijk dat je je eigen baan hebt moeten opzeggen. Dit verlies van werk, en daarmee een deel van jouw identiteit, kan gepaard gaan met gevoelens van verdriet, boosheid en angst. Om deze gevoelens te kanaliseren gebruiken sommige mensen alcohol om de spanning te verlichten en zich tijdelijk beter te voelen.

Twijfel je aan jouw eigen omgang met alcohol, ben je ontevreden over jouw alcololgebruik of wil je meer weten over wat je kunt doen tegen alcoholverslaving? Neem contact met ons op, als je je herkent in deze blog over expats en alcohol.