Expatleven: wonen in een rampgebied

Expatleven: wonen in een rampgebied

PTSSHet expatleven: wonen in een rampgebied. Wanneer je als expat woont in een onrustig gebied, of het nu gaat om verhoogde risico’s op natuurgeweld of sociale en politieke onrust, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je de kans op blootstelling aan een ramp en de effecten van een mogelijke ramp (posttraumatische stressstoornis) kunt verkleinen. Lees hier een aantal tips:

Voorbereiden op natuurgeweld

Wanneer je weet dat je een vakantie gaat maken of gaat verhuizen naar een onrustig gebied, lees dan goed wat de risico’s van dat expatleven precies zijn. Gaat het om natuurgeweld als aardbevingen, tsunami’s en orkanen, verdiep je dan goed in voorzorgsmaatregelen die in het land toegepast worden. Ook kun je lezen over hoe te handelen in geval van nood en het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade en lokale ziekenhuizen alvast in je telefoon programmeren.

Voorbereiden op sociale onrust

Wanneer je naar een gebied vertrekt met politieke of maatschappelijke onrust is het belangrijk om te onderzoeken welke risico’s jij als Nederlander, westerling, man of vrouw loopt. In sommige landen lopen vrouwen extra risico het slachtoffer te worden van geweld, terwijl in andere landen mannen vaker het slachtoffer zijn van geweld. Ook kun je onderscheid maken tussen massageweld, bijvoorbeeld demonstraties en oorlogsvoering, of geweld gericht op individuen. Door je goed in te lezen kun je bewust kiezen bepaalde delen van een land wel of niet op te zoeken. Daarnaast kun je je kledingkeuze en het etaleren van welvaart aanpassen op de normen van het land, om minder op te vallen. Vaak hoor je dat een expatleven met voldoende voorbereiding en alertheid, prima te doen is.

Luister naar je gevoel

Wanneer je in een land woont of reist waar politieke of sociale onrust heerst, of waar jij als toerist duidelijk de minderheid bent, kun je je soms onveilig voelen. Hoewel je onveilig voelen niet altijd betekent dat je onveilig bent, is het erg belangrijk goed te luisteren naar je eigen gevoel. Voel je je onprettig in een bepaalde straat of op een bepaalde plek, of krijg je een vervelend gevoel van die taxichauffeur? Neem dan geen risico en zorg dat je snel uit de situatie komt.

Herken de symptomen van posttraumatische stressstoornis

Mocht je ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch slachtoffer worden van geweld of een (natuur)ramp, check dan goed bij jezelf of je de symptomen van een posttraumatische stressstoornis herkent. Wanneer je merkt dat je na blootstelling aan een stressvolle situatie last krijgt van deze symptomen, schakel dan hulp in om de klachten van posttraumatische stressstoornis te verminderen en het trauma te verwerken. Lees hier hoe je contact kunt opnemen met een van onze psychologen.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.