Nieuws

Expatleven: wonen in een rampgebied

By: | Tags: , , , , , | Comments: 0 | juni 29th, 2015

Expatleven: wonen in een rampgebied

PTSS

Het expatleven: wonen in een rampgebied. Wanneer je als expat woont in een onrustig gebied, of het nu gaat om verhoogde risico’s op natuurgeweld of sociale en politieke onrust, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je de kans op blootstelling aan een ramp en de effecten van een mogelijke ramp (posttraumatische stressstoornis) kunt verkleinen. Lees hier een aantal tips:

Voorbereiden op natuurgeweld

Wanneer je weet dat je een vakantie gaat maken of gaat verhuizen naar een onrustig gebied, lees dan goed wat de risico’s van dat expatleven precies zijn. Gaat het om natuurgeweld als aardbevingen, tsunami’s en orkanen, verdiep je dan goed in voorzorgsmaatregelen die in het land toegepast worden. Ook kun je lezen over hoe te handelen in geval van nood en het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade en lokale ziekenhuizen alvast in je telefoon programmeren.

Voorbereiden op sociale onrust

Wanneer je naar een gebied vertrekt met politieke of maatschappelijke onrust is het belangrijk om te onderzoeken welke risico’s jij als Nederlander, westerling, man of vrouw loopt. In sommige landen lopen vrouwen extra risico het slachtoffer te worden van geweld, terwijl in andere landen mannen vaker het slachtoffer zijn van geweld. Ook kun je onderscheid maken tussen massageweld, bijvoorbeeld demonstraties en oorlogsvoering, of geweld gericht op individuen. Door je goed in te lezen kun je bewust kiezen bepaalde delen van een land wel of niet op te zoeken. Daarnaast kun je je kledingkeuze en het etaleren van welvaart aanpassen op de normen van het land, om minder op te vallen. Vaak hoor je dat een expatleven met voldoende voorbereiding en alertheid, prima te doen is.

Luister naar je gevoel

Wanneer je in een land woont of reist waar politieke of sociale onrust heerst, of waar jij als toerist duidelijk de minderheid bent, kun je je soms onveilig voelen. Hoewel je onveilig voelen niet altijd betekent dat je onveilig bent, is het erg belangrijk goed te luisteren naar je eigen gevoel. Voel je je onprettig in een bepaalde straat of op een bepaalde plek, of krijg je een vervelend gevoel van die taxichauffeur? Neem dan geen risico en zorg dat je snel uit de situatie komt.

Herken de symptomen van posttraumatische stressstoornis

Mocht je ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch slachtoffer worden van geweld of een (natuur)ramp, check dan goed bij jezelf of je de symptomen van een posttraumatische stressstoornis herkent. Wanneer je merkt dat je na blootstelling aan een stressvolle situatie last krijgt van deze symptomen, schakel dan hulp in om de klachten van posttraumatische stressstoornis te verminderen en het trauma te verwerken.

Lees hier hoe je contact kunt opnemen met een van onze psychologen.