Expat partner

jan 21, 2015 | Blog, Emigratie/expats

3 tips voor een succesvol bestaan als expat partner

Expat partner In augustus 2014 verhuisde ik samen met mijn man van Amsterdam naar New Delhi. Een grote stap, want ik verruilde niet alleen het frisse en bruisende Amsterdam voor het zinderend hete en kleurrijke New Delhi. Ook wisselde ik mijn fulltime baan in voor een bestaan als expat partner. Bij veel expat stellen geeft een van beide partners zijn of haar baan op bij verhuizing naar het buitenland. Een grote stap waar zeker niet licht over gedacht moet worden. Het verlies van werk zorgt voor een verlies van eigen inkomen. Het geeft ook een verandering in zelfbeeld en identiteit en nieuwe mogelijkheden op het gebied van dagbesteding. Hoe bereid je je als expat partner voor op deze veranderingen?

  1. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan de verhuizing voldoende tijd hebt om je werkzaamheden goed af te sluiten. Of je nu blij bent dat je je oude baan vaarwel kunt zeggen, of met pijn in het hart afscheid neemt van je werk en collega’s: het is het eind van een bepaalde periode in je leven. Een goede afronding zorgt ervoor dat je met een frissere blik je nieuwe leven tegemoet kunt gaan.
  2. Denk na over wat jouw mogelijkheden zijn als expat partner in het nieuwe land. Wil je proberen (vrijwilligers)werk te doen, of ben je juist blij met wat meer tijd voor jezelf? Wil je je fulltime storten op de zorg voor je kinderen of ben je van plan een opleiding te volgen? Begin voor het daadwerkelijke vertrek vast met het nadenken over jouw mogelijkheden en wensen voor de komende periode.
  3. De eerste periode zul je je waarschijnlijk wat uit balans voelen door de plotselinge verandering die de verhuizing teweeg brengt. Wees je ervan bewust dat niet alle dagen leuk en spannend zijn en geef jezelf wat ruimte om te acclimatiseren. Een goede manier om je bewust te worden van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties is door middel van mindfulness oefeningen.

Misschien merk je dat het lang duurt om te wennen aan het nieuwe land of je nieuwe leven. In dat geval kan een gesprek met een psycholoog helpen. Als je merkt dat je moeite hebt met de overgang naar jouw nieuwe leven of als je meer wilt weten over dit onderwerp, neem dan contact met ons op.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.