Nieuws

Expat partner

By: | Tags: , , , , | Comments: 0 | januari 21st, 2015

3 tips voor een succesvol bestaan als expat partner

Expat partner

In augustus 2014 verhuisde ik samen met mijn man van Amsterdam naar New Delhi. Een grote stap, want ik verruilde niet alleen het frisse en bruisende Amsterdam voor het zinderend hete en kleurrijke New Delhi. Ook wisselde ik mijn fulltime baan in voor een bestaan als expat partner. Bij veel expat stellen geeft een van beide partners zijn of haar baan op bij verhuizing naar het buitenland. Een grote stap waar zeker niet licht over gedacht moet worden. Het verlies van werk zorgt voor een verlies van eigen inkomen. Het geeft ook een verandering in zelfbeeld en identiteit en nieuwe mogelijkheden op het gebied van dagbesteding.

Hoe bereid je je als expat partner voor op deze veranderingen?

  1. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan de verhuizing voldoende tijd hebt om je werkzaamheden goed af te sluiten. Of je nu blij bent dat je je oude baan vaarwel kunt zeggen, of met pijn in het hart afscheid neemt van je werk en collega’s: het is het eind van een bepaalde periode in je leven. Een goede afronding zorgt ervoor dat je met een frissere blik je nieuwe leven tegemoet kunt gaan.
  2. Denk na over wat jouw mogelijkheden zijn als expat partner in het nieuwe land. Wil je proberen (vrijwilligers)werk te doen, of ben je juist blij met wat meer tijd voor jezelf? Wil je je fulltime storten op de zorg voor je kinderen of ben je van plan een opleiding te volgen? Begin voor het daadwerkelijke vertrek vast met het nadenken over jouw mogelijkheden en wensen voor de komende periode.
  3. De eerste periode zul je je waarschijnlijk wat uit balans voelen door de plotselinge verandering die de verhuizing teweeg brengt. Wees je ervan bewust dat niet alle dagen leuk en spannend zijn en geef jezelf wat ruimte om te acclimatiseren. Een goede manier om je bewust te worden van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties is door middel van mindfulness oefeningen.

Misschien merk je dat het lang duurt om te wennen aan het nieuwe land of je nieuwe leven. In dat geval kan een gesprek met een psycholoog helpen. Als je merkt dat je moeite hebt met de overgang naar jouw nieuwe leven of als je meer wilt weten over dit onderwerp, neem dan contact met ons op.