Nieuws

Expat netwerken

By: | Tags: , , , , | Comments: 0 | juni 3rd, 2015

EOZpjI3oSqKPNnF2S4Tp_Untitled

Toen ik net nieuw in India aankwam werd ik getroffen door het feit dat werkelijk alles anders leek dan in Nederland: de auto’s, de straten, de gebouwen – niets zag er uit zoals in Nederland. Toch was het grootste obstakel het feit dat de mensen anders waren. Mijn vertrouwde vrienden in Nederland en mijn familieleden ontbraken in mijn nieuwe leven.

Strijdlustig en vastbesloten om zo snel mogelijk nieuwe vrienden om mij heen te verzamelen besloot ik fanatiek te gaan socializen: iedere borrel, alle bijeenkomsten van expat netwerken en iedere expatdames-koffie-ochtend liep ik af. Direct bij binnenkomst scande ik de ruimte af: is er ergens een vriendelijk gezicht te zien? Welke dames en heren zouden potentiële vrienden zijn, hebben wellicht dezelfde interesses? Daar kwam nog de prangende vraag bovenop: hoe lang blijft deze persoon nog in India wonen, voor hij of zij weer overgeplaatst wordt naar de volgende bestemming?

Eerste date

Voor veel expats is dit herkenbaar: wanneer je je leven gaat opbouwen in een nieuw land, horen daar ook nieuwe vrienden bij. De eerste periode in het buitenland kan door het gebrek aan vrienden en familie een eenzame tijd zijn. Deze gevoelens van eenzaamheid maken je juist kwetsbaarder en meer onzeker in het benaderen van andere personen. Iemand vragen een keer samen te lunchen kan daarom voelen alsof je je op de relatiemarkt begeeft en je een potentiële geliefde mee vraagt op een eerste date.

Tips bij expat netwerken

Sociale contacten en een opbouwen van een netwerk kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een plezierige tijd in het buitenland. Maar hoe pak je dit aan? Lees hier 3 tips:

  1. Niet denken, gewoon doen!
    Omdat je je wellicht kwetsbaar voelt wanneer je voor het eerst een praatje maakt met een onbekende, kan de neiging ontstaan veel na te denken over jezelf, wat je zegt en hoe je overkomt. Dit maakt het moeilijker om ontspannen een praatje te maken en kan er zelfs voor zorgen dat je liever niet naar bijeenkomsten voor expat netwerken gaat. Probeer je daarom bewust te zijn van het feit dat je misschien zenuwachtig en onzeker bent, maar laat het je vooral niet weerhouden toch die vriendelijk uitziende persoon aan te spreken.
  2. Onderneem een activiteit
    In plaats van met potentiële nieuwe vrienden af te spreken voor een kopje koffie, zou je ook een activiteit kunnen ondernemen. Dit verlicht de druk om ‘de tijd vol te praten’. Verken samen je nieuwe thuisstad, ga samen sporten of onderneem iets samen met de kinderen. Op deze manier leer je elkaar op een meer ontspannen manier kennen. Door activiteiten te ondernemen in groepsverband leer je op laagdrempelige wijze meer mensen kennen. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van een sportclub, artistieke- of excursiegroep of andere expat netwerken in het gastland.
  3. Wees open, maar kritisch
    Veel expat netwerken en gemeenschappen zijn hechte sociale structuren. Nederlanders in het buitenland en expats in het algemeen zijn vaak op elkaar aangewezen, zeker in landen waar het cultuurverschil met Nederland groot is. Probeer je daarom open te stellen voor anderen, maar wees je ook bewust van je voorkeuren: je hoeft niet met iedereen bevriend te raken en af te spreken. Blijf bij je gevoel en steek vooral energie in mensen en vriendschappen die jou een fijn gevoel geven.

Heb je last van eenzaamheid, ervaar je problemen bij het leggen van contacten of wil je meer informatie over dit expat netwerken? Neem dan contact op met een van onze psychologen.