Expat in India

mei 13, 2016 | Blog, Emigratie/expats

10294420724_0300cf921d_o

Tijdens mijn eerste jaar in New Delhi was ik verbaasd over de impact van de zomervakantie op het sociale leven. In Nederland was ik gewend dat vrienden en familieleden gedurende deze maanden een weekje of twee op vakantie gingen, maar als expat in India blijkt men er andere vakantiegewoonten op na te houden: in de twee volle maanden zomervakantie die de meeste expats nemen vindt er een massale uittocht plaats naar ‘thuis’.

Thuis. Een lastig begrip voor expats. Is thuis daar waar je huis staat, of is thuis waar je vandaan komt? Wellicht is het juist doordat veel expats twee (of soms zelfs meer) ‘thuizen’ hebben, dat zij de gehele zomer in hun home away from home spenderen. Twee maanden weer het vertrouwde eten, oude vrienden en familieleden om je heen. Maar wanneer je op vakantie gaat naar huis, voelt het dan nog wel als vakantie? Dit is voor veel mensen een lastig punt, want terugkeren naar je vertrouwde haven betekent ook verplichte bezoekjes aan familie, oude vriendschappen aanhalen en een grote lijst met to-do en to-buy dingen die in je nieuwe woonplaats niet beschikbaar zijn. De grote vraag is dan ook: hoe kun je van een thuisvakantie toch een vakantiegevoel krijgen?

  1. Plan tijd met vrienden en familie, maar ook ontspan-tijd Door weer naar jouw vertrouwde thuis terug te keren, ligt het volplannen van de agenda met koffiedates, dinertjes en borrels op de loer. Iedereen vindt het leuk om je weer te zien en het kan soms lastig zijn om ‘nee’ te verkopen. Probeer daarom naast sociale tijd, ook wat ontspan tijd voor jezelf of met het gezin te plannen.
  2. Combineer Wanneer je veel mensen wilt zien om bij te praten, zou je erover kunnen denken om meerdere mensen in één keer te ontmoeten. Spreek bijvoorbeeld af met je studievrienden als groep, of organiseer een borrel in een café waar je iedereen op een drankje kunt trakteren.
  3. Zorg voor activiteiten voor de kinderen Terwijl jij als ouder to-do lijstjes aan het afvinken bent, lijkt de zomervakantie voor je kinderen eindeloos. Zorg ervoor dat zij voldoende activiteit en vermaak hebben, bijvoorbeeld door dagjes weg te plannen of door ze te laten nadenken over een hobby of recreatief kamp waar ze zich op kunnen storten.
  4. Plan een mini-vakantie Ook al is de vakantiebestemming ‘thuis’ en wil je tijd hier doorbrengen, voor het ultieme vakantiegevoel werkt het toch vaak het beste om op een onbekende en onbezorgde plek te zijn. Plan dus een vakantie in de vakantie, bijvoorbeeld door op stedentrip te gaan of een paar dagen een huisje te huren op een ontspannen plek. Ook wanneer je thuis op vakantie bent kun je af en toe behoefte hebben aan een break en verplicht niets doen.
  5. Wees bewust Vakantie is, ongeacht waar je heen gaat, een tijd om zaken te verwerken en je op te laden voor de tijd die komen gaat. Wees je bewust van jouw behoeften op dit vlak tijdens de zomervakantie. Heb je tijd nodig om over dingen na te denken, of moet je je mentaal voorbereiden op een drukke tijd op werk of sociaal vlak? In de expatwereld is de tijd na de zomer vaak een drukke tijd, waarin nieuwe taken op je liggen te wachten en nieuwe vriendschappen worden gesloten. Neem bewust tijd en ruimte om je klaar te maken op de komende tijd.

En bovenal: geniet! Aeffectivity wenst iedereen, waar dan ook ter wereld, een fijne zomer. Mocht je tijdens deze periode toch behoefte hebben aan een gesprek, neem dan gerust contact met ons op. Aeffectivity schrijft elk kwartaal een artikel over heimwee in het tijdschrift VertrekNL. VertrekNL richt zich specifiek op Nederlanders die vertrekken naar het buitenland. www.aeffectivity.com

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.