Nieuws

Expat in India

By: | Tags: , , , , , | Comments: 0 | mei 13th, 2016

10294420724_0300cf921d_o

Tijdens mijn eerste jaar in New Delhi was ik verbaasd over de impact van de zomervakantie op het sociale leven. In Nederland was ik gewend dat vrienden en familieleden gedurende deze maanden een weekje of twee op vakantie gingen, maar als expat in India blijkt men er andere vakantiegewoonten op na te houden: in de twee volle maanden zomervakantie die de meeste expats nemen vindt er een massale uittocht plaats naar ‘thuis’.

Thuis. Een lastig begrip voor expats. Is thuis daar waar je huis staat, of is thuis waar je vandaan komt? Wellicht is het juist doordat veel expats twee (of soms zelfs meer) ‘thuizen’ hebben, dat zij de gehele zomer in hun home away from home spenderen. Twee maanden weer het vertrouwde eten, oude vrienden en familieleden om je heen. Maar wanneer je op vakantie gaat naar huis, voelt het dan nog wel als vakantie?

Dit is voor veel mensen een lastig punt, want terugkeren naar je vertrouwde haven betekent ook verplichte bezoekjes aan familie, oude vriendschappen aanhalen en een grote lijst met to-do en to-buy dingen die in je nieuwe woonplaats niet beschikbaar zijn. De grote vraag is dan ook: hoe kun je van een thuisvakantie toch een vakantiegevoel krijgen?

 1. Plan tijd met vrienden en familie, maar ook ontspan-tijd
  Door weer naar jouw vertrouwde thuis terug te keren, ligt het volplannen van de agenda met koffiedates, dinertjes en borrels op de loer. Iedereen vindt het leuk om je weer te zien en het kan soms lastig zijn om ‘nee’ te verkopen. Probeer daarom naast sociale tijd, ook wat ontspan tijd voor jezelf of met het gezin te plannen.
 2. Combineer
  Wanneer je veel mensen wilt zien om bij te praten, zou je erover kunnen denken om meerdere mensen in één keer te ontmoeten. Spreek bijvoorbeeld af met je studievrienden als groep, of organiseer een borrel in een café waar je iedereen op een drankje kunt trakteren.
 3. Zorg voor activiteiten voor de kinderen
  Terwijl jij als ouder to-do lijstjes aan het afvinken bent, lijkt de zomervakantie voor je kinderen eindeloos. Zorg ervoor dat zij voldoende activiteit en vermaak hebben, bijvoorbeeld door dagjes weg te plannen of door ze te laten nadenken over een hobby of recreatief kamp waar ze zich op kunnen storten.
 4. Plan een mini-vakantie
  Ook al is de vakantiebestemming ‘thuis’ en wil je tijd hier doorbrengen, voor het ultieme vakantiegevoel werkt het toch vaak het beste om op een onbekende en onbezorgde plek te zijn. Plan dus een vakantie in de vakantie, bijvoorbeeld door op stedentrip te gaan of een paar dagen een huisje te huren op een ontspannen plek. Ook wanneer je thuis op vakantie bent kun je af en toe behoefte hebben aan een break en verplicht niets doen.
 5. Wees bewust
  Vakantie is, ongeacht waar je heen gaat, een tijd om zaken te verwerken en je op te laden voor de tijd die komen gaat. Wees je bewust van jouw behoeften op dit vlak tijdens de zomervakantie. Heb je tijd nodig om over dingen na te denken, of moet je je mentaal voorbereiden op een drukke tijd op werk of sociaal vlak? In de expatwereld is de tijd na de zomer vaak een drukke tijd, waarin nieuwe taken op je liggen te wachten en nieuwe vriendschappen worden gesloten. Neem bewust tijd en ruimte om je klaar te maken op de komende tijd.

En bovenal: geniet! Aeffectivity wenst iedereen, waar dan ook ter wereld, een fijne zomer. Mocht je tijdens deze periode toch behoefte hebben aan een gesprek, neem dan gerust contact met ons op.

Aeffectivity schrijft elk kwartaal een artikel over heimwee in het tijdschrift VertrekNL. VertrekNL richt zich specifiek op Nederlanders die vertrekken naar het buitenland.

www.aeffectivity.com