Emigreren voor de liefde

feb 9, 2015 | Blog, Emigratie/expats

photo-1414446483597-8d8f792bfe39 Voordat ik zelf naar het buitenland verhuisde keek ik geregeld naar televisieprogramma’s over emigreren, een populair programma format tegenwoordig. Ik vertrek, Het roer om, Grenzeloos verliefd: de keuze is reuze als je geïnteresseerd bent in het wel en wee van Nederlandse emigranten. En altijd gegarandeerde emo-tv: zelfs de titels van de programma’s laten geen twijfel over het feit dat verhuizing naar het buitenland een grote en levensveranderende stap is. Zeker bij emigreren voor de liefde.

Emigreren voor de liefde: een love story

In een fameuze aflevering van Grenzeloos verliefd werd een Nederlands meisje gevolgd dat haar hart verloren was aan een Keniaanse man. Een prachtig liefdesverhaal van een mooi blond meisje dat tijdens een vrijwilligersproject in Kenia verliefd werd op een knappe, lieve Keniaanse man. Naarmate het programma voortduurde werd ik steeds verder meegenomen in deze love story, tot het moment dat het meisje verwilderd om zich heen keek, staande tussen hutjes gemaakt van poep en stro en aangestaard door een groepje Keniaanse Masaï (Oost-Afrikaans nomadenvolk). Dit was kennelijk haar nieuwe thuis – aan haar blik te zien was ze hier zelf ook niet op voorbereid.

Interculturele relatie

Of het meisje zich uiteindelijk zelf ook in kleurrijke lappen heeft gewikkeld en haar dagen is gaan slijten in het Masaï dorp is mij onbekend. De afgelopen jaren heb ik nog regelmatig aan haar en over dat emigreren voor de liefde gedacht. Want niet alleen verhuisde zij naar een totaal nieuwe omgeving, ook in haar relatie kwam zij dingen tegen die zij met een Nederlandse jongen waarschijnlijk anders zou hebben ervaren.

Expat versus emigreren

Hier in mijn expat-bubbel in Delhi vraag ik mij af: is het misschien makkelijker om volop in een nieuwe cultuur te duiken dan als expat aan de zijlijn te kijken naar je nieuwe thuisland? Om direct alle aspecten van je nieuwe land in je op te nemen, in plaats van constant te schipperen tussen het expatleven en de realiteit van het land zelf? Ga jij emigreren of ben jij zelf geëmigreerd en heb je moeite je aan te passen aan je nieuwe cultuur en nieuwe situatie? Of wil je je ervaringen delen met andere migranten? Neem dan contact met ons op.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.