Emigreren naar Nieuw-Zeeland

apr 9, 2018 | Blog, Emigratie/expats

Emigreren naar Nieuw-Zeeland; hier aan deze kant van de wereld ben ik gelukkig, voel ik mij sterk

Nieuw-Zeeland

Erwin (26) was niet gelukkig in Nederland. “Ik was geregeld het pispaaltje, onzeker en kon er mijn draai niet vinden. De stress en de druk waren te groot. Niemand had gedacht dat ik überhaupt ooit uit huis zou gaan”, maar hij verrast zijn omgeving door, voor zijn studie toerisme, 10 maanden op stage naar Australië te vertrekken. “Ik merkte dat ik daar veel zekerder en ontspannen was.” Teruggekomen in Nederland denkt Erwin alleen nog maar aan vertrekken en overwoog voortdurend te emigreren naar Nieuw-Zeeland.

“Ik maakte mijn studie af en intussen schreef ik de ene sollicitatiebrief na de andere naar bedrijven.” Ik wilde erg graag emigreren naar Nieuw-Zeeland. Negentig brieven verder wordt hij eindelijk uitgenodigd voor een Skypegesprek. “Ik heb behoorlijk moeten aandringen om mijn huidige baas te overtuigen, maar het lukte. “Erwin vliegt weer naar de andere kant van de wereld en wordt assistent manager van Harborside City Backpackers in Tauranga Nieuw Zeeland. “Eerst vroeg ik een werk-vakantie visum aan en later kreeg ik een visum voor een jaar omdat mijn baas mij ‘sponsorde’.”

De Nieuw Zeelandse mentaliteit lijkt op die van Australië en ook hier voel ik mij bevrijd

Ik ben hier welkom en ondanks dat er hard gewerkt wordt, is het relaxt. Wat vandaag niet lukt, komt morgen wel. De ongerepte natuur, de prachtige zee, de mooie stranden en de vrijheid maken het ook aantrekkelijk. Ik zou zelf nog wel wat meer rond willen reizen, maar dat is er door het werk nog niet van gekomen. Aanstaande februari heb ik een aantal weken vrij om te reizen.” Als nadeel van Nieuw Zeeland noemt Erwin dat het leven erg duur is. “Met name drank en groenten en fruit is onbetaalbaar. Vreemd genoeg zijn kiwi’s die hier geplukt worden in Nederland goedkoper.”

Toch waren er ook twijfels bij het emigreren naar Nieuw-Zeeland

” Vorig jaar oktober had ik ineens heimwee. Het overviel mij en ik raakte ervan in paniek. Even wist ik helemaal niet meer wat ik wilde of wat ik moest. Ik kom uit een gezin van zes en ben al negen keer oom. We zijn gereformeerd vrijgemaakt en ik probeerde hier ook een kerk te vinden om mij bij aan te sluiten. Ondanks vele pogingen, vond ik niet wat ik zocht. Het gemis van mijn familie is soms pijnlijk en dat maakte het moeilijk, maar het was juist mijn familie die mij aanmoedigde en er doorheen sleepte. Met name door mijn vaders woorden bleef ik sterk.” Erwin citeert vervolgens uit een ontroerende email vol lieve woorden met veel respect voor Erwins keuzes en aanmoedigingen om dit pad te blijven volgen. ”

Mijn ouders voelen aan dat ik dit nodig heb. Ze zien dat ik hier gelukkiger ben

Ondanks de afstand is de band met mijn ouders hierdoor juist sterker geworden. Vader heeft mij ook geholpen met het zoeken naar een geschikte kerk. Dat is niet gelukt en daarom volg ik nu elke zondag online de kerkdienst van onze eigen kerk in Nederland. Dat is een oplossing voor mensen die niet mobiel zijn, maar werkt ook prima voor mij. Zelfs toen mijn opa recent werd begraven kon ik er op die manier toch bij zijn.” De heimwee ging over en Erwin bleef. Zijn baas is heel tevreden en zijn contract werd verlengd. “Inmiddels heb ik een visum voor drie jaar. Die periode moet ik wel voor deze baas blijven werken, daarna kan ik verder gaan kijken. In de toekomst wil ik een eigen hostel beginnen in Nieuw Zeeland of Australië.Hier aan deze kant van de wereld ben ik gelukkig, voel ik mij sterk. Hier leeft mijn droom en wil ik oud worden.” Meer informatie over het leven in Nieuw-Zeeland Aeffectivity schrijft elk kwartaal een artikel over heimwee in het tijdschrift VertrekNL. VertrekNL richt zich specifiek op Nederlanders die vertrekken naar het buitenland. Marley Heilbron-Steeghs, psycholoog

www.aeffectivity.com

info@aeffectivity.com

  Meer verhalen lezen? klik hier Heimwee

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.