Emigreren naar Denemarken

mrt 21, 2018 | Blog, Emigratie/expats

ervaringsverhalen

Emigreren naar Denemarken: Nederlander in Vejle

De Brabantse roots spatten van het scherm als Rick (25) in het Skypevenster verschijnt. Zijn vrolijkheid en energie zijn aanstekelijk. Niets verraadt de moelijke periode die hij doorstond voordat hij vier jaar geleden neerstreek in Vejle, Denemarken. Het verhaal van Rick over zijn emigreren naar Denemarken…

“Op mijn achttiende werd ik plotseling ziek. Ik veranderde van een gezonde boerenzoon in een bedlederige jongeman. Na twee jaar ziekbed hoorde ik dat de dokters niets voor mij konden doen. Mijn ouders konden dit niet geloven en zorgden voor een second opinion. Dat bracht mij naar Nijmegen en daar werd chronische Lyme gediagnosticeerd. Ik werd meteen behandeld, maar dat voorkwam geen blijvende schade. Ik heb permanent een drain in mijn rug en kan alles net iets minder.

Op de springplank naar volwassenheid wordt Rick dus aardig op de proef gesteld. Toch kruipt hij beslist niet in de slachtofferrol.

“Zo snel mogelijk pakte ik de draad van mijn opleiding weer op en besloot zelfs in Malta stage te gaan lopen.Zolang je niet weet wat er verder nog is, heb je de behoefte niet, maar ik werd aangestoken met de drive om grenzen te verleggen. Weer thuis focuste ik op het halen van mijn diploma zodat ik gehoor kon geven aan een oproep om verder te studeren in Denemarken.” Medisch gezien waren er volgens Rick geen obstakels. “De medische voorzieningen zijn hier bijzonder goed. Iedereen die hier woont, is er ook meteen verzekerd en krijgt een zogenaamde Yellow Card. Ik werd goed opgevangen. Je betaalt hier vijftig procent belasting, maar wat je ervoor terugkrijgt, is dat waard.”

Vanaf het begin werkt Rick in een bakkerij

Op school maakte ik veel internationale vrienden en in de bakkerij juist Deense. Van de “buitenlandse contacten gingen de meesten weer weg. Nu Rick zijn opleidingen (logistiek en value chain management) heeft afgerond, is hij met één van die Deense vrienden een bedrijfje, Hop Bottle Brewery, begonnen. Daar maakt hij, hoe kan ook anders, zijn eigen bier. Zijn Brabantse achterban zal trots op hem zijn. Heimwee? “Ik mis mijn familie en vrienden vooral op bijzondere momenten, met Carnaval én die ene keer dat ik met nierstenen was opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig liep het goed af. Door alle moderne communicatiemiddelen spreek ik iedereen gelukkig veel, maar juist op zo’n moment is Nederland toch ver weg.”

“Over de toekomst denk ik niet veel na. Ik leef bij de dag. Het bevalt mij uitstekend in Denemarken. Het sociale klimaat trekt mij aan. De politiek houdt zich hier tenminste bezig met wat nodig is. Ik heb hier nu een sociaal netwerk en mijn bedrijf”.

Tips voor emigreren naar Denemarken

Rick heeft als tip voor vertrekkers die willen emigreren naar Denemarken: “Je moet gewoon gaan, er is geen reden om ergens bang voor te zijn. In Denemarken spreekt iedereen Engels. Dat is heel prettig, maar heeft als nadeel dat dit het Deens praten niet bevordert. Als nieuwkomer in Denemarken mag je gratis naar de avondschool om Deens te leren. Dat heb ik destijds niet gedaan en dat is misschien het enige waar ik, terugkijkend, spijt van heb. Als emigrant moet je flexibel zijn, de dingen op je laten afkomen en erop vertrouwen dat je het aankunt. Ik denk dat de ziekte van Lyme mij in dat opzicht sterker heeft gemaakt. Zo was ik van plan 600 km te fietsen tot Skagen; het meest noordelijke stadje van het land. Mijn vriend haakte al na twee dagen af, maar ik zette door. “Ik ben trots op wat ik allemaal bereikt heb, maar heb nog dromen genoeg. De drive naar meer is er nog steeds en ik sluit niet uit dat ik nog een keer opnieuw mijn grenzen letterlijk ga verleggen” Lees hier meer over het leven in en emigreren naar Denemarken. Aeffectivity schrijft elk kwartaal een artikel over heimwee in het tijdschrift VertrekNL. VertrekNL richt zich specifiek op Nederlanders die vertrekken naar het buitenland.

Marley Heilbron-Steeghs, Psycholoog

www.aeffectivity.com

info@aeffectivity.com

  Meer verhalen lezen? klik hier

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.