Nieuws

Emigreren; en nu?

By: | Tags: , , , , | Comments: 0 | februari 23rd, 2015

Emigreren

Aanpassing na emigreren

Het aanpassen aan een nieuwe cultuur noem je ook wel acculturatie. Het beschrijft het proces van culturele en psychologische verandering dat ontstaat in een nieuwe cultuur. Dit is een logisch gevolg van emigreren. De spanning die deze aanpassing geeft, kan leiden tot psychologische, lichamelijke en sociale moeilijkheden. Vaak is dit een tijdelijk proces, waar je doorheen moet. Soms leidt dit tot depressieve gevoelens, angstklachten en andere vormen van psychische klachten. Zaken die de acculturatie kunnen bemoeilijken, zijn heimwee, sociale isolatie, andere gewoontes en taalproblemen. Ook krijg je te maken met andere voeding en eetgewoontes en reacties van mensen op buitenlanders. Soms is er ook een gebrek aan allerlei voorzieningen als vervoer, medische diensten en winkels.

Psychische klachten na emigreren

Emigranten en expats kunnen te maken krijgen met psychische klachten, terwijl ze dit nooit eerder hebben ervaren in hun leven. Ook moet je opeens allerlei vaardigheden bij jezelf aanspreken die je nodig blijkt te hebben in het gastland. In Nederland was alles vanzelfsprekend en hoefde je hier niet over na te denken. De acculturatie kan nu leiden tot een gevoel van hulpeloosheid. Emigreren kan leiden tot een gevoel dat je geen controle meer hebt over je leven, ofwel tot de bekende cultuurschock.

Er spelen allerlei zaken een rol om je uiteindelijk aan te kunnen passen. Denk hierbij aan je werk- en sociale situatie, je relatievaardigheden en je motivatie. En ben je dapper genoeg en in staat om risico’s in het leven te nemen? Bij expats hebben de partner en kinderen die meeverhuizen vaak een flinke klus te klaren. De acculturatie spanning is bij hen vaak groot. Het gevoel sociaal geïsoleerd te zijn door het verlies van collega’s en het los moeten laten van vriendjes en klasgenootjes speelt hierin mee.

Aanpakgedrag bij emigreren

Wil je beter leren omgaan met de spanning van het aanpassen, dan is het belangrijk om zowel inzicht te krijgen in de nieuwe cultuur als in je eigen cultuur. Door meer te begrijpen van je thuisland, krijg je ook meer begrip voor de verschillen in het gastland.

Daarnaast zijn er twee verschillende manieren hoe om te gaan met deze spanning:

  1. Aanpakken van problemen. Sommige mensen komen direct in beweging als ze met een probleem geconfronteerd worden en hebben een grote mate van oplossingsgerichtheid.
  2. Emotie gericht gedrag. Sommige mensen komen in beweging met gedrag dat ervoor zorgt dat ze zich snel beter gaan voelen over de situatie waar ze geen grip op hebben.

Als je verandering als een bedreiging ziet, dan is de kans op acculturatie spanning groter dan wanneer je meer in uitdagingen denkt. Als jij, je partner of kinderen moeite hebben met het vertrek naar het buitenland, neem dan contact met ons op. Aeffectivity is altijd dichtbij…