Nieuws

Zeg ‘nee’ tegen angst om te bellen!

By: | Tags: , , , , , , | Comments: 0 | maart 1st, 2015

calling-mobile-phone-person-3063

Bellen en gebeld worden. De één vindt het de normaalste zaak van de wereld. Je belt bijvoorbeeld iemand om mee naar de bioscoop te gaan of om een werkafspraak te verzetten. De ander vindt het verschrikkelijk om te doen en probeert dit ten alle tijden te vermijden. Bij iemand met angst om te bellen breekt dan het zweet uit, ze durven bijvoorbeeld niet op te nemen als iemand onbekend belt of beginnen zelfs spontaan te stotteren.

Bij angst om te bellen kan deze angst bestaan uit bang zijn om op te nemen, zelf te bellen of een combinatie van beiden: bang zijn voor bellen in het algemeen.

Sociale angst

Angst om te bellen is een sociale angst. Sociale angst houdt in: het bang zijn voor een kritische beoordeling of afwijzing van anderen. Je bent bang dat mensen je niet aardig zullen vinden, je voelt je onzeker en je bent bang voor kritiek, uitgelachen worden of bijvoorbeeld gepest worden. Hierdoor kun je je heel opgelaten voelen in sociaal contact (bijvoorbeeld op een feestje) en ga je dit soort situaties liever uit de weg. Op die manier houdt het gedrag (het vermijden van een sociaal contact) zichzelf in stand en krijg je geen grip op je angst.

Grip krijgen op de angst om te bellen?

Acceptatie

Een sleutelbegrip bij het aanpakken van telefoonangst (en tevens andere angsten) is acceptatie. Accepteer dat deze angst deel is van jezelf. Wees niet te perfectionistisch, want je hoeft een gesprek niet in één keer perfect te voeren. En dat je zenuwachtig bent tijdens het bellen is niet gek, maar is een deel van jezelf. Accepteer dat jij moeite het met het voeren van een telefoongesprek en werk vanuit dat punt. Gun jezelf tijd om te oefenen en om geleidelijk beter te worden in het voeren van een telefoongesprek.

Oefening

De tweede stap in het proces van het terugdringen van bel-angst is het doorbreken van je vermijdende gedrag. Ga het bellen niet uit de weg, maar ga de situatie aan! Het is een kwestie van doen en veel oefenen. Plan bijvoorbeeld een oefengesprek met je partner of een vriend(in). Begin met een gesprek dat nergens over gaat. Wanneer dat lukt, probeer dan de gesprekken uit te breiden en deze steeds iets moeilijker te maken door bijvoorbeeld te praten over een specifiek of lastig onderwerp.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over angst om te bellen, wil je extra begeleiding, of heb je misschien andere ervaringen of tips? Stel dan je vragen of post je ervaringen onder deze blog of neem per mail contact met ons op.