Zeg ‘nee’ tegen angst om te bellen!

mrt 1, 2015 | Blog, Psychische klachten

calling-mobile-phone-person-3063 Bellen en gebeld worden. De één vindt het de normaalste zaak van de wereld. Je belt bijvoorbeeld iemand om mee naar de bioscoop te gaan of om een werkafspraak te verzetten. De ander vindt het verschrikkelijk om te doen en probeert dit ten alle tijden te vermijden. Bij iemand met angst om te bellen breekt dan het zweet uit, ze durven bijvoorbeeld niet op te nemen als iemand onbekend belt of beginnen zelfs spontaan te stotteren. Bij angst om te bellen kan deze angst bestaan uit bang zijn om op te nemen, zelf te bellen of een combinatie van beiden: bang zijn voor bellen in het algemeen.

Sociale angst

Angst om te bellen is een sociale angst. Sociale angst houdt in: het bang zijn voor een kritische beoordeling of afwijzing van anderen. Je bent bang dat mensen je niet aardig zullen vinden, je voelt je onzeker en je bent bang voor kritiek, uitgelachen worden of bijvoorbeeld gepest worden. Hierdoor kun je je heel opgelaten voelen in sociaal contact (bijvoorbeeld op een feestje) en ga je dit soort situaties liever uit de weg. Op die manier houdt het gedrag (het vermijden van een sociaal contact) zichzelf in stand en krijg je geen grip op je angst.

Grip krijgen op de angst om te bellen?

Acceptatie

Een sleutelbegrip bij het aanpakken van telefoonangst (en tevens andere angsten) is acceptatie. Accepteer dat deze angst deel is van jezelf. Wees niet te perfectionistisch, want je hoeft een gesprek niet in één keer perfect te voeren. En dat je zenuwachtig bent tijdens het bellen is niet gek, maar is een deel van jezelf. Accepteer dat jij moeite het met het voeren van een telefoongesprek en werk vanuit dat punt. Gun jezelf tijd om te oefenen en om geleidelijk beter te worden in het voeren van een telefoongesprek.

Oefening

De tweede stap in het proces van het terugdringen van bel-angst is het doorbreken van je vermijdende gedrag. Ga het bellen niet uit de weg, maar ga de situatie aan! Het is een kwestie van doen en veel oefenen. Plan bijvoorbeeld een oefengesprek met je partner of een vriend(in). Begin met een gesprek dat nergens over gaat. Wanneer dat lukt, probeer dan de gesprekken uit te breiden en deze steeds iets moeilijker te maken door bijvoorbeeld te praten over een specifiek of lastig onderwerp. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over angst om te bellen, wil je extra begeleiding, of heb je misschien andere ervaringen of tips? Stel dan je vragen of post je ervaringen onder deze blog of neem per mail contact met ons op.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.