Slechte concentratie door depressie

nov 20, 2014 | Blog, Psychische klachten

Slechte conentratie door depressie
Je hoofd er niet goed bij kunnen houden. Je niet goed kunnen ontspannen. Je concentratie is slecht. Je hebt weinig lust om wat dan ook te doen. We kennen allemaal wel dagen dat we ons mentaal niet goed voelen. Misschien hebben we last van stress, of voelen we ons somber omdat er iets vervelends is gebeurd. En hoewel we graag afleiding zouden willen zoeken, bijvoorbeeld door een boek te lezen, lukt het ons niet om ons te concentreren op de woorden in het boek. Aan het eind van de pagina vragen we ons af: wat heb ik nu net gelezen?

Psychologische stress

Depressie kan gezien worden als een psychologische stress reactie. Met name psychologische stress die veroorzaakt wordt door grote levensgebeurtenissen, het ervaren gevoel van stress en symptomen van depressie hebben invloed op het concentratievermogen.

Slechte concentratie

Uit recent onderzoek van Nicole Korten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt dat gevoelens van stress en depressieve symptomen gerelateerd zijn aan verminderd cognitief functioneren. Hiermee wordt gedoeld op een slechter geheugen, verminderde aandacht en een tragere verwerking van informatie. Met name stress blijkt een negatieve invloed te hebben op het concentratievermogen. Simpel gezegd: meer stress zorgt voor een slechte concentratie.

slechte concentratie door depressie

Cortisol

Wanneer we stress ervaren maakt ons lichaam het hormoon cortisol aan. Op het moment van stress raakt ons lichaam in de zogenaamde fight or flight modus: het maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Deze modus kost ons lichaam veel energie en cortisol zorgt ervoor dat dit verlies van energie wordt gecompenseerd. Een bijwerking van het vrijkomen van cortisol is dat het zorgt voor een slechtere werking van het geheugen en van concentratievermogen. Hoe hoger de stress, des te hoger het cortisol gehalte en des te slechter het concentratievermogen.

Welk advies kunnen we hieraan verbinden?

Gezien de relatie tussen stress en concentratieproblemen is het van belang om bij problemen met cognitief functioneren (bijvoorbeeld slechte concentratie) alert te zijn op de aanwezigheid van gevoelens van stress en stressvolle gebeurtenissen. Wanneer je last hebt van stress, zou je je problemen aan kunnen pakken door therapie gericht op piekeren, op depressieve gevoelens en op omgaan met stress.

Andere Berichten

Psychische klachten door Corona als student

Psychische klachten door Corona als student

In maart 2020 is Europa geconfronteerd met de Coronacrisis. Iedereen had al begrepen dat er eind 2019 iets speelde in Wuhan, China. De wereld was nog niet echt gealarmeerd, maar dit veranderde volledig begin 2020. Door vakanties in wintersportgebieden, Carnaval in het zuiden van ons land en feesten die georganiseerd werden, brak het virus massaal uit.

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Psychische klachten bij jongeren door een avondklok

Jongeren gaan overdag naar school, chillen met vrienden en zijn op zoek naar hun eigen identiteit door te experimenten met nieuw gedrag. De avondklok zet dit alles op non-actief. De groep van jonge mensen komt behoorlijk in de knel door de avondklok. Ook de overige lockdownmaatregelen geven psychische klachten.

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Gegeneraliseerde angst tijdens Corona

Sinds maart 2020 zijn we in Nederland geconfronteerd met de Coronacrisis. We kunnen stellen dat deze crisis de hele wereld op de kop heeft gezet en heel impact heeft op ons dagelijkse leven. Het gebrek aan voorspelbaarheid en controle zijn twee belangrijke factoren die sterk samenhangen met stress, angst en overmatig piekeren.

Emigreren naar Spanje

Emigreren naar Spanje

In de lente van 2014 reizen Sarah (34) en Simon (46) samen met hun toen acht maanden oude zoon twee maanden rond in Spanje. Tijdens een van hun wandelingen in Andalusië komen ze, nabij een prachtige waterval, een oude waterkrachtcentrale tegen.

Emigratie naar Luxemburg

Emigratie naar Luxemburg

Het zal je maar gebeuren. Je bent 17 jaar oud, wordt gebeld door je moeder dat je de volgende dag mee kan naar Luxemburg om je zus op te halen en 13 jaar later woon je er nog. Het overkwam Geertje van Ommen, nu 30 jaar oud.

Emigratie naar Duitsland

Emigratie naar Duitsland

Anneke, Rob en hun 3 kinderen verhuisden na 4,5 jaar in New York te hebben gewoond in augustus 2018 naar een buitenwijk van Frankfurt. De emigratie naar Duitsland was een feit! Dat het even wennen zou worden hadden ze van te voren wel verwacht.