Nieuws

Third culture kids: “moet ik nu echt mee?”

By: | Tags: | Comments: 0 | februari 1st, 2015

“Kinderen passen zich makkelijk aan nietwaar?” Misschien wel, maar opgroeien in het buitenland is niet altijd makkelijk. Kinderen die een periode in het buitenland wonen, worden third culture kids genoemd. Ze leven tussen twee culturen in; de Nederlandse cultuur en die van het gastland. Hiernaast ontwikkelen third culture kids een eigen derde cultuur waarin waarden en normen van beide culturen gemixt zijn, Het is niet verwonderlijk dat third culture kids vaak worstelen met vragen als ‘wie ben ik?’ of  ‘waar is mijn thuis?’. Ondanks dit biedt een periode in het buitenland je kind veel voordelen. Zo hebben third culture kids een brede wereldvisie en beschikken ze op jonge leeftijd al over een groot internationaal netwerk. Natuurlijk kan je als ouder je kind af en toe een handje helpen om de overgang naar een nieuw land wat te vergemakkelijken.

 

 

Third culture kids en het afscheidsproces

Net als wij doorlopen kinderen een afscheidsproces voor en na de emigratie. Kinderen uiten zich alleen vaak anders. Zo hebben ze geen behoefte aan een nieuwe omgeving. Ze zijn verdrietig over alles wat achter bleef. Soms zijn ze boos op dat ‘stomme’ nieuwe land of op papa en mama. Door hun schuld moesten ze zo nodig weg. Erkennen van het afscheidsproces betekent meer dan je in eerste instantie denkt. Let goed op het gedrag van je kind na de emigratie. Vaak hebben kinderen moeite om te praten over wat ze missen. Voor jonge kinderen is spel een krachtige manier om indrukken (in)direct en veilig te verwerken. Waar zit je kind mee? Door er over te spelen kan je kind moeilijke ervaringen verwerken. Bij pubers, die toch al door een moeilijke levensfase gaan, helpt het om ze zelf keuze te laten maken. Natuurlijk wel binnen de grenzen die je daarbij stelt.

Hoe help ik mijn kind door het afscheidsproces?

Als ouder is het verhelderend om te weten wat er in het hoofd van je kind omgaat. Het kan moeilijk zijn om te luisteren als je kind praat over gemis of heimwee. Vergeet niet dat je zelf ook een afscheidsproces doorloopt. Heimwee is voor velen onderdeel van het expat leven. Is het luisteren te confronterend? Aarzel dan niet om anderen er bij te betrekken. Praat met je partner, een vriend(in), of een psycholoog die begrijpt wat je ervaart.

Praktische tips bereid emigratie met kids samen voor

  • Lees jonge kinderen voor over emigreren.  Laat pubers kennis maken met boeken en programma’s over het nieuwe thuisland. Hier vind je een lijst met third culture kids boeken
  • Maak een schatkist met lievelings dingen en geef het een plek in jullie nieuwe huis.
  • Luister naar je kind, oordeel niet, accepteer gevoelens en kom niet direct met oplossingen
  • Betrek je kind bij plannenmakerij en geef ze een actieve rol in de vormgeving van jullie nieuwe leven