Wat is piekeren en wat kan je ertegen doen?

Als je piekert denk je op een onrustige en bezorgde manier over dingen na. Misschien herken je het dit gepieker ook wel als ’tobben’ of ‘malen’. Piekeren kun je doen op elk moment van de dag. Ook ’s nachts kan piekeren je wakker houden. Je kunt piekeren over allerlei gebeurtenissen of problemen die je in je leven tegenkomt. Klein en groot. Je piekert bijvoorbeeld over je werk, je gezondheid of over de relatie met je partner of je familie. Maar je kunt ook piekeren over wat je nog te wachten staat: ‘Als het maar goed gaat!’ Of wat er in je leven is gebeurd: ‘Wat als ik het anders had aangepakt?’ Overmatig piekeren kan een onderdeel zijn van een veelheid van problemen. Denk hierbij aan stemmingsklachten, angstklachten, concentratieproblemen, etc

Helpt overmatig piekeren?

Het antwoord op deze vraag is nee! Als je piekert probeer je erachter te komen wat je wilt of moet doen in een situatie die je lastig vindt. Of je zoekt een oplossing voor een probleem waar je mee zit. Toch vind je door te piekeren niet het antwoord. Hoe graag je dit ook wilt. Dat voelt erg frustrerend en kan je moe, boos of verdrietig maken. Piekeren helpt je dus niet verder!

Wat kun je tegen piekeren doen?

Tijdens een behandeling bij Aeffectivity krijg je allerlei technieken aangeboden, die je kunnen helpen om je piekeren onder controle te krijgen. Denk hierbij aan:

 

  • Een piekerkwartier
  • Ontspanningsoefeningen
  • Mindfullness
  • Taakconcentratie
  • Tips tegen piekeren als je probeert te slapen

Heb of herken je klachten?