Piekerstoornis

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis en wat kun je er tegen doen?

Behandeling van psychische klachten

Wanneer je last hebt van een piekerstoornis ben je de hele tijd angstig en bezorgd over alledaagse dingen. Je hebt moeite deze zorgen en angsten onder controle te houden. De klachten lijken veel op de klachten van een depressie, maar een belangrijk verschil met depressie is dat je met een piekerstoornis last hebt van bijvoorbeeld zweten en hartkloppingen. Een ander verschil met andere angststoornissen is dat de angst de hele tijd aanwezig is en niet komt door een bepaalde situatie. Nog een verschil is dat de piekerstoornis meestal pas op wat latere leeftijd begint; gemiddeld als iemand tussen de 50 en 60 jaar is. De piekerstoornis heet ook wel gegeneraliseerde angststoornis.

Verschijnselen van overmatig piekeren

Volwassenen die overmatig piekeren hebben minstens 3 van de volgende verschijnselen. De verschijnselen moeten de hele tijd en voor minstens 6 maanden aanwezig zijn.

Verschijnselen overmatig piekeren

  • Steeds een gevoel van onrust en spanning
  • Snel moe
  • Moeilijk kunnen concentreren
  • Ge├»rriteerd
  • Spierspanning
  • Verstoorde slaap

Statistieken piekerstoornis

Mensen met een piekerstoornis roepen vaak zeer laat hulp in, gemiddeld pas na 10 jaar. Na twee jaar is een kwart volledig hersteld en na 5 jaar is dat bijna 40%. Een aantal mensen houdt blijvend klachten. Van alle volwassen Nederlanders tot 65 jaar heeft ruim 2% ooit een gegeneraliseerde angststoornis gehad, en ruim 1% het afgelopen jaar. Het lijkt erop dat ouderen er meer last van hebben en vrouwen hebben het 2 keer zo vaak als mannen. Van de ouderen tussen 55 en 85 heeft 7% een gegeneraliseerde angststoornis; tussen 65 en 75 is dat ruim 11%. Bij mannen ontstaat de stoornis met name tussen de 45 en 54 jaar. Voor vrouwen is niet aan te geven wanneer het ontstaat.

Wat kun je tegen een piekerstoornis doen?

Nadat de diagnose gegeneraliseerde angststoornis is gesteld door de huisarts of een psycholoog, wordt de behandeling bepaald op basis van de ernst van de klachten. Mensen die overmatig piekeren hebben meestal al vele jaren last van hun klachten. Je kunt stellen dat de klachten toenemen met het ouder worden. Een hogere leeftijd geeft meer bezorgdheid.

Informatie over een piekerstoornis

Er zijn diverse platforms die informatie geven over de kenmerken van een piekerstoornis en wat je zelf kunt doen om deze aandoening te verhelpen of verminderen:

Professionele online hulp bij een piekerstoornis

Herken je je in de klachten van een piekerstoornis? Aeffectivity biedt professionele online begeleiding bij een piekerstoornis.

Aanmeldformulier Vrijblijvend contact