Seizoensgebonden depressie

Seizoensgebonden depressie: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Niemand kijkt ervan op als mensen zeggen dat ze ‘even een dipje’ hebben; iedereen is weleens somber of treurig. Zulke gevoelens komen op na een teleurstelling of een conflict, het overlijden van een vriend of familielid of zomaar. Meestal trekt zo’n sombere bui vanzelf weg. Bij sommige mensen ontstaat deze sombere stemming altijd in dezelfde periode van het jaar. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van jaarlijks terugkerende depressieve klachten tijdens het voorjaar, de winter of het najaar. Vooral vrouwen in de leeftijd van 13 tot en met 55 jaar hebben een grote gevoeligheid voor een seizoensgebonden depressie.

De meeste mensen met een seizoensgebonden depressie maken hun depressie door in de winter. Bij een kleine minderheid ligt de piek van de klachten in de zomer. Niet-officiële termen die tegenwoordig regelmatig gebruikt worden om (de klachten van) een seizoensgebonden depressie aan te duiden zijn winterdepressie, herfstdepressie en voorjaarsmoeheid. Behandeling met lichttherapie zorgt voor positieve resultaten bij een groot deel van mensen met een seizoensgebonden depressie.

Een aantal klachten die kunnen voorkomen:

  • Somberheid
  • Lusteloosheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid
  • Geen energie en geen interesse of plezier ervaren
  • Concentratieproblemen, vergeetachtigheid en besluiteloosheid
  • Schuldgevoelens en het gevoel niets waard te zijn
  • Gevoelens van machteloosheid, wanhoop en angst
  • Sterke neiging tot piekeren
  • Gebrek aan eetlust en gewichtsverlies
  • Of juist extra eten en daardoor gewichtstoename
  • Moeite met inslapen of doorslapen of te veel slapen
  • Weinig of geen zin in vrijen
  • Gedachten aan de dood en/of zelfdoding
  • Lichamelijke klachten

Het leven en wonen in het buitenland als expat kent veel charmes en uitdagingen voor jou en je eventuele partner. Soms kan het echter ook tegenvallen en word je geconfronteerd met specifieke expat problematiek behorend bij ‘het leven in den verre’ of juist met problemen waarvan je misschien dacht dat je ze kon ontlopen door het roer om te gooien.

Aansprekende video over depressie

De Wereldgezondheidsraad (WHO) heeft een aansprekende video gemaakt over depressie. Het korte filmpje maakt duidelijk hoe je je voelt tijdens een depressie en wat de effecten daarvan zijn op jezelf en je omgeving. Ook is er aandacht voor de genezing en wat je kunt doen om je weer prettig te voelen.

Bekijk hier de video over depressie.

Wat kun je tegen een seizoensgebonden depressie doen?

Nadat de diagnose is gesteld door de huisarts of een psycholoog, wordt de behandeling bepaald op basis van de ernst van de klachten. De behandeling zal in eerste instantie beginnen met lichttherapie. Lichttherapie is een vorm van therapie, waarbij je volgens een vast programma een aantal minuten per dag wordt blootgesteld aan een intense lichtbron. Door blootstelling aan dit licht wordt de biologische klok hersteld en krijgt het lichaam het signaal dat de dag is begonnen. Dit leidt uiteindelijk tot verbetering van de stemming. In sommige gevallen is er meer nodig om de depressieve klachten te herstellen. Een uitgebreidere therapie kan dan gewenst zijn.

Herken je je in de klachten van een seizoensgebonden depressie, neem dan vrijblijvend contact met ons op of meld je aan voor behandeling. Aeffectivity geeft informatie over de aanschaf van de juiste lamp en het gebruik daarvan.

Heb of herken je klachten?