Winterdepressie

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?

Winterdepressie: wat is dit en wat kun je er tegen doen?

Aeffectivity biedt effectieve hulp bij mensen die lijden aan winterdepressie

Niemand kijkt er van op als mensen zeggen dat ze ‘even een dipje’ hebben; iedereen is weleens somber of treurig. Zulke gevoelens komen op na een teleurstelling of een conflict, het overlijden van een vriend of familielid of zomaar. Meestal trekt zo’n sombere bui vanzelf weg. Bij sommige mensen ontstaat deze sombere stemming altijd in dezelfde periode van het jaar. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van jaarlijks terugkerende depressieve klachten tijdens de winter of het najaar. Vooral vrouwen in de leeftijd van 13 tot en met 55 jaar hebben een grote gevoeligheid voor een winterdepressie.

De meeste mensen met een winterdepressie maken hun depressie door in het najaar en de winter. Bij een kleine minderheid ligt de piek van de klachten in de zomer, uiteraard spreek je dan over een zomerdepressie. Termen die tegenwoordig regelmatig gebruikt worden om (de klachten van) een winterdepressie aan te duiden zijn seizoensgebonden depressie of herfstdepressie. Behandeling met lichttherapie zorgt voor positieve resultaten bij een groot deel van mensen met een winterdepressie.

Klachten die passen bij een winterdepressie

 • Somberheid
 • Lusteloosheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid
 • Geen energie en geen interesse of plezier ervaren
 • Concentratieproblemen, vergeetachtigheid en besluiteloosheid
 • Schuldgevoelens en het gevoel niets waard te zijn
 • Gevoelens van machteloosheid, wanhoop en angst
 • Sterke neiging tot piekeren
 • Gebrek aan eetlust en gewichtsverlies
 • Of juist extra eten en daardoor gewichtstoename
 • Moeite met inslapen of doorslapen of teveel slapen
 • Weinig of geen zin in vrijen
 • Gedachten aan de dood en/of zelfdoding
 • Lichamelijke klachten

Aansprekende video over depressie

De Wereldgezondheidsraad (WHO) heeft een aansprekende video gemaakt over depressie. Het korte filmpje maakt duidelijk hoe je je voelt tijdens een depressie en wat de effecten daarvan zijn op jezelf en je omgeving. Ook is er aandacht voor de genezing en wat je kunt doen om je weer prettig te voelen.

Bekijk hier de video over depressie

Wat kun je doen tegen een winterdepressie?

Nadat de diagnose is gesteld door de huisarts of een psycholoog, wordt de behandeling bepaald op basis van de ernst van de klachten. De behandeling zal in eerste instantie beginnen met lichttherapie. Lichttherapie is een vorm van therapie, waarbij je volgens een vast programma een aantal minuten per dag wordt blootgesteld aan een intense lichtbron. Door blootstelling aan dit licht wordt de biologische klok hersteld en krijgt het lichaam het signaal dat de dag is begonnen. Dit leidt uiteindelijk tot verbetering van de stemming. In sommige gevallen is er meer nodig om de depressieve klachten te herstellen. Een uitgebreidere therapie kan dan gewenst zijn. Aeffectivity kan je helpen deze depressie te overwinnen.

Informatie over een winterdepressie

Er zijn diverse platforms die informatie geven over de kenmerken van een winterdepressie en wat je zelf kunt doen om deze aandoening te verhelpen of verminderen:

Professionele online hulp bij een winterdepressie

Herken je je in de klachten van een depressie? Aeffectivity biedt professionele online begeleiding bij een winterdepressie.

Aanmeldformulier Vrijblijvend contact