Trauma

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?

Trauma: wat is een traumatische ervaring en wat kun je er tegen doen?

Therapie behandeling van een trauma

Een trauma is een ingrijpende ervaring; een bedreigende of beangstigende gebeurtenis die duidelijk lijden veroorzaakt. Een trauma kan ontstaan naar aanleiding van een gebeurtenis die uit het niets ontstaat of door een kwaadaardige actie van een ander persoon of groep personen.

Voorbeelden van schokkende gebeurtenissen

  • Natuurrampen
  • Ongevallen
  • Mishandeling of gijzeling
  • Aanranding of verkrachting
  • Verlies van een geliefd persoon
  • Een echtscheiding van jezelf of van je ouders
  • Emotionele verwaarlozing
  • Langdurig gepest zijn

Als je een dergelijke gebeurtenis meemaakt, dan noemen we dit een enkelvoudig trauma. Dit betekent niet dat de ervaring minder erg is, maar wil zeggen dat je te maken hebt gekregen met één enkele traumatische ervaring. Het kan ook voorkomen dat je vanaf je vroege jeugd te maken krijgt met een opeenstapeling van traumatische gebeurtenissen, zoals langdurig gepest worden, terugkerend seksueel misbruik of een opvoeding waarbij je emotioneel bent verwaarloosd (ruzies, scheldpartijen, vernederingen of voortdurende kritiek). Dit noemen we een meervoudig of complex trauma en heeft vaak veel effect op allerlei levensgebieden en de ontwikkeling van je karakter. Politiemensen, militairen of andere hulpverleners krijgen op volwassen leeftijd ook vaak te maken met meerdere ingrijpende gebeurtenissen. Ook dit heet meervoudig of complex en heeft eveneens effect op het hele leven. Omdat op volwassen leeftijd je karakter of persoonlijkheid al min of meer gevormd is, leidt dit vaker tot ernstig vermijdingsgedrag of tot juist emotionele uitbraken als angst en agressie.

Acute stress stoornis

De reactie op een ingrijpende gebeurtenis kan bij iedereen verschillen. Over het algemeen is de reactie wel min of meer vergelijkbaar. Lees meer over de directe klachten na een traumatiserende ervaring in het artikel over de acute stress stoornis. In het recente verleden was het beleid om direct wat te doen bij mensen die een heftige gebeurtenis hadden meegemaakt. Het idee was door direct iets te doen of met een behandeling te starten, men het ontstaan van klachten kon voorkomen. Tegenwoordig is de gedachte hierover bijgesteld en het advies veranderd. Door in de eerste weken goed voor jezelf te zorgen, de tijd te nemen de gebeurtenis te verwerken en dit de delen met belangrijke anderen, blijkt dat veel mensen de ervaring redelijk goed een plek kunnen geven. Ook Slachtofferhulp kan hierin ook een belangrijke rol spelen.

PTSS

Soms blijken de klachten ernstiger en langduriger te zijn en is er toch behandeling nodig. Als de ervaring tot langerdurende klachten leidt, kun je spreken over een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Lees meer over PTSS. In dit geval kun je naar een psycholoog toe gaan voor therapie. Onverwerkte trauma’s kunnen een diepe impact op je leven hebben. Het kan zich manifesteren in allerlei symptomen en gedragsveranderingen. Denk je bij jezelf, ik heb hulp nodig bij het verwerken van mijn trauma. Aeffectivity biedt online begeleiding bij het verwerken van je trauma.

Informatie over een trauma

Er zijn diverse platforms die informatie geven over de kenmerken van een piekerstoornis en wat je zelf kunt doen om deze aandoening te verhelpen of verminderen:

Professionele online hulp bij een trauma

Herken je je in de klachten van een trauma? Aeffectivity biedt professionele online begeleiding bij een trauma.

Aanmeldformulier Vrijblijvend contact