Tandartsangst

Big registratie

Wil je meer weten over jouw klachten?

Wat is tandartsangst en wat kun je er tegen doen?

Therapie voor de behandeling van tandsartsangst

Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat maar liefst 80% van de Nederlanders weleens bang is tijdens een behandeling van de tandarts. Er is een groep van (naar schatting) tussen de 500.000 en 800.000 mensen in Nederland die extreem bang is voor de tandarts en helemaal niet meer voor controle gaat. Angst kan vaak worden teruggevoerd tot het gevoel van controleverlies of negatieve/pijnlijke ervaringen in het (recente) verleden. Schaamte, onwetendheid en angstaanjagende verhalen van familie en vrienden kunnen een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van tandartsangst.

Tandartsangst is een angstprobleem behorend tot de groep van specifieke fobieën. Bij een specifieke fobie heb je een duidelijke angst die niet weggaat, die overdreven en niet logisch is. De angst komt door een voorwerp of een situatie, bijvoorbeeld vliegen, hoogte, dieren, een injectie krijgen, bloed zien. Het kan ook zijn dat je bang wordt alleen al bij de gedachte aan het voorwerp of de situatie. Vroeger werd de specifieke fobie ook wel enkelvoudige fobie genoemd. In dit geval is er dus sprake van angst voor de tandarts.

Bij tandartsangst heeft iemand de volgende verschijnselen:

  • Wanneer je te maken krijgt met een tandartsbezoek, krijg je onmiddellijk een aanval van angst of paniek
  • Je weet van jezelf dat de angst overdreven en niet logisch is
  • Je hebt de neiging het bezoek aan de tandarts uit de weg te gaan
  • Het idee/de gedachte te maken te krijgen met de tandarts geeft al een grote angst
  • Het uit de weg gaan van een bezoek aan de tandarts of het lijden door de angst belemmert je dusdanig dat het je gebit mogelijk al is aangetast. Een slecht gebit kan leiden tot allerlei andere problemen, zowel sociaal als lichamelijk
  • De angst geeft duidelijk een lijdensdruk; het is geen aanstellerij

 

Veel mensen hebben ooit weleens een sterke, onlogische angst gehad voor dieren, onweer of afgesloten ruimtes. Bij kinderen en jongvolwassenen komen dit soort angsten vaak voor, maar dan in een milde of matige vorm. Die gaan weer weg. De angsten horen bij een normale ontwikkeling van kinderen. Het is pas een specifieke fobie als de angst langer duurt, de situatie of het voorwerp een heftige angst geeft en er daardoor flinke beperkingen zijn in het dagelijks leven. Als je een specifieke fobie hebt, heb je waarschijnlijk meer dan 1 soort fobie. Bij de helft van de mensen met een specifieke fobie is dit namelijk het geval. 1 op de 7 heeft zelfs 4 of 5 angsten.

Van alle volwassen Nederlanders tot 65 jaar heeft 10% ooit in het leven een specifieke fobie gehad en 7% het laatste jaar. Ongeveer 2,3% van de volwassenen in Nederland krijgt jaarlijks voor het eerst een specifieke fobie. Een specifieke fobie begint meestal op jonge leeftijd; bij mannen gemiddeld op hun 17e en bij vrouwen op hun 16e. De specifieke fobie gaat zonder behandeling niet snel over.

Wat kun je tegen tandartsangst doen?

Indien er sprake is van ernstige tandartsangst, wordt de behandeling bepaalt op basis van de ernst van de klachten. Bij fobische klachten is het slim om zo snel mogelijk met een therapie te starten, nadat je klachten terugkerend hebben plaatsgevonden. Als je langer wacht kan de vermijding al wat hardnekkiger zijn en duurt de behandeling over het algemeen langer. Een psychologische behandeling voor je tandartsangst kan een goede stap zijn om van je fobie af te komen.

Herken je je in de beschrijving van tandartsangst, neem dan vrijblijvend contact met ons op of meld je aan voor behandeling. Lees hier verder wat Aeffectivity doet bij de behandeling van tandartsangst.

Wil je meer informatie hebben over een fobie en andere angstklachten, lees dan verder op:

De Angst, Dwang en Fobiestichting

Mensen uit je omgeving kunnen informatie krijgen op:

Labyrint In Perspectief

Lees meer over angst op de website van de Angst, Dwang en Fobiestichting.