Als iemand die je dierbaar is overlijdt, is alles in één klap anders. Het is vaak moeilijk te bevatten dat deze persoon voor altijd weg is. Rouw ontstaat na een verlieservaring en is een normale gezonde reactie, waarin verlies wordt verwerkt en herinneringen aan de overledene een andere betekenis krijgen. Dit verlies kan het overlijden van een dierbare zijn, maar ook het verlies van een relatie, baan of gezondheid kunnen zorgen voor rouw. Rouwverwerking is voor iedereen anders. Geen mens is hetzelfde en dus rouwt ook iedereen op zijn eigen manier. De ene dag kun je je redelijk oke voelen en de volgende dag is er eentje waar je je doorheen moet worstelen.
Emoties en zaken die je kunt hebben tijdens rouw zijn:
Rouw gaat gepaard met een heel scala aan emoties en gedachten. Woede, ongeloof, angst, verdriet en depressieve gevoelens wisselen elkaar vaak af. Allemaal heel normale emoties, die horen bij het rouwproces. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de rouwverwerking. Is iemand plotseling gestorven? Wat heeft deze persoon voor je betekent? Heb je steun uit je omgeving of sta je er alleen voor? Dit maakt dat er dus ook geen standaard rouwverwerkingsproces is.
Grofweg kun je de rouwverwerking wel onderverdelen in een aantal fases die vrijwel iedereen doorloopt. Hoe lang je erover doet om een bepaalde fase te doorlopen, in welke volgorde je ze doorloopt en hoe intensief dat is, verschilt van persoon tot persoon.
In het algemeen wordt er pas gesproken van gecompliceerde rouw als de nabestaande ernstige problemen ervaart met het aanpassen aan het verlies. Dat deze klachten langdurig aanwezig zijn en dat ze ook de kwaliteit van leven op meerdere gebieden negatief beïnvloeden. Er zijn diverse vormen van gecompliceerde rouw.
Uiteindelijk zie je dat de nabestaande, met ups en downs in staat is om met de nieuwe situatie om te gaan. Echter soms blijft het verlies jaar na jaar weer op de voorgrond staan. Nabestaanden ontwikkelen lichamelijke of geestelijke klachten (zoals depressieve klachten, overmatig alcoholgebruik). Zij houden vast aan rituelen om de overledene ‘in leven te houden’. Denk hierbij aan een kamer die na jaren nog intact is gebleven of een stoel vrijhouden voor deze persoon enz.
Als je het gevoel hebt dat je rouwproces vastloopt, kan professionele hulp uitkomst bieden. Door de rouwverwerking actief en gestructureerd aan te pakken kan het je helpen om het natuurlijke rouwproces weer op gang te krijgen. Cognitieve Gedragstherapie is een van de effectief bewezen behandelmethodes bij complexe rouw.